Pukki je najveća noćna mora u historiji reprezentacije Bosne i Hercegovine
Foto: T. Hebib

Večeras novi susret s njim

Pukki je najveća noćna mora u historiji reprezentacije Bosne i Hercegovine

E. Ganibegović

Zmajevi večeras gostovanjem kod Finske započinju nastup u Ligi nacija. 

Meč na Olimpijskom stadionu u Helsinkiju značit će i novi susret naše selekcije protiv neugodnog napadača Finske, Teemua Pukkija.

Zvanično, on je fudbaler koji je postigao najviše golova reprezentaciji Bosne i Hercegovine od njenog osnivanja.

On je prvi i za sada jedini fudbaler koji je našoj selekciji uspio postići četiri gola, a po tri imaju Christofi (Kipar), Marica (Rumunija), Mkhitaryan (Armenija), Altidore (SAD), Ivanauskas (Litvanija), Sakiri (Albanija) i Batistuta (Argentina).

Podsjetimo, Pukki je bio dvostruki strijelac u junu 2019. godine kada je Finska u Tampereu savladala Zmajeve s 2:0 u utakmici 3. kola kvalifikacija za EURO 2020.

Također, dva gola Pukki je protiv nas postigao i u martu prošle godine, kada smo u Helsinkiju remizirali s Finskom na otvaranju kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Kataru.

Oglasi

Mogao je Pukki dodatno popraviti taj učinak u novembru u Zenici, no Ibrahim Šehić je zaustavio njegov šut s 11 metara u 25. minuti utakmice koju smo na kraju s igračem više izgubili 1:3.

Rekord juri i Edin Džeko 

Očekuje se da naš napad od prve minute predvodi kapiten Edin Džeko, čovjek koji ima najviše nastupa (120) u najviše golova (61) u historiji naše selekcije.

Ukoliko večeras postigne gol, odnosno svakim narednim koji postigne za reprezentaciju, Dijamant će se ponovo upisati u njenu historiju.

Naime, narednim golom koji Džeko postigne postat će najstariji strijelac u historiji naše reprezentacije.

Potražite više informacija na temu UEFA Liga nacija:

Golom koji je postigao protiv Luksemburga u martu stigao je na drugo mjesto sa starosnom dobi od 36 godina i 12 dana.

Ispred njega je, nadamo se samo još do večeras, samo Emir Spahić, koji je dva gola protiv Estonije na otvaranju kvalifikacija za SP 2018. godine postigao s 36 godina i 19 dana.

Promo

Top Komentari

denimen9
Savez i debili koji rade tamo su naša najveća noćna mora. Dobar nogometaš je uvijek poželjan za gledat, bez obzira za koga igra.
8 1
King_Kenny
...ovaj je jedino nama nocna mora.
2 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi