Tuchela pitali hoće li sutra posljednji put voditi Bayern, odgovorom je sve iznenadio
Spas za Tuchela i Bayerna je Lazio, no pitanje je hoće li Bavarci uspjeti da nadoknade 0:1 iz prve utakmice (Foto: EPA)

Utakmica koju "mora" dobiti

Tuchela pitali hoće li sutra posljednji put voditi Bayern, odgovorom je sve iznenadio

E. Škorić

U utorak navečer Bayern će ugostiti Lazio i bit će to zaista jedna od ključnih utakmica za Bavarce u ovoj sezoni.

Bayern ima čak 10 bodova zaostatka u odnosu na vodeći tim Bundeslige Bayer i sve su prilike da će ostati bez titule koju je osvajao u posljednjih 12 godina. No, prijeti im i ispadanje već u osmini finala Lige prvaka.

U prvoj utakmici Bayern je u Rimu poražen od Lazija s 1:0 i sutra na Allianz-Areni neće imati nimalo lagan posao. Ovu utakmicu najavio je trener Thomas Tuchel, koji će od ljeta biti slobodan, mada mediji predviđaju da bi već sutra navečer mogao dobiti otkaz ako Bayern ne prođe dalje.

Na pitanje da li se brine da će mu ovo sutra biti posljednja utakmica na klupi Bayerna, Tuchel odgovara: "Ne, ne brinem se da bi to mogla biti moja posljednja utakmica u Bayernu, a ne znam za ostale. Mogu reći da niko više od mene ne želi pobijediti u ovoj utakmici", poručio je Nijemac.

"Situacija je jasna, moramo pobijediti s dva gola razlike protiv dobro organizirane Sarrijeve momčadi. Pritisak je također dio igranja na vrhunskoj razini, pritisak je potreban za izvanredne dosege".

Oglasi

"U utorak nam je potrebno strpljenje. Ne smijemo postati frustrirani, ne smijemo izgubiti glavu, niti se u potpunosti otvoriti. Protiv Freiburga smo izgubili strukturu i suočili se s puno kontranapada. Nemamo vremena na gubljenje, imamo 90 minuta i ne možemo čekati s napadima. Vrijeme je na strani Lazia, a nama će trebati mješavina hladnih glava i emocija.

Od početka se mora vidjeti da želimo zabijati golove. Nadamo se da će nas navijači i atmosfera pogurati kako bismo ostvarili cilj i pobijedili s dva pogotka razlike", poručio je Thomas Tuchel.

Navijači Bayerna nadaju se skoroj promjeni na klupi, ali navodno uprava kluba neće reagovati do kraja sezone bez obzira na sve. Xabi Alonso bio je jedan od glavnih kandidata za novog trenera Bayerna, ali čini se da je on trenutno bliže Liverpoolu.

Postoji još niz sjajnih trenera koje Bayern ima na radaru, pa će biti zanimljivo vidjeti na koga će na kraju pasti izbor.

Oglasi

Tuchelov trenerski put, vrhunac je bilo osvajanje Lige prvaka

Tuchel je svoju trenersku karijeru započeo u mladim kategorijama Mainza 05, nakon što je kao igrač morao rano završiti zbog povrede.

Ključni trenutak u njegovoj karijeri bio je kada je preuzeo seniorsku ekipu Mainza 2009. godine, gdje je postigao značajan uspjeh s ograničenim resursima, uključujući i plasman u Evropsku ligu.

Nakon uspješnog mandata u Mainzu, Tuchel je preuzeo Borussiju Dortmund 2015. godine, gdje je nastavio svoj impresivan rad. Pod njegovim vođstvom, dortmundski tim je bio konkurentan u njemačkoj Bundesligi, a Tuchel je također vodio ekipu do finala DFB-Pokala i četvrtfinala Lige prvaka.

Nakon odlaska iz Dortmunda 2017. godine, Tuchel je preuzeo PSG, gdje je također ostvario značajne uspjehe, uključujući osvajanje naslova prvaka Francuske, kao i ostale domaće trofeje.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Najznačajniji trenerski uspjesi Thomasa Tuchela uključuju njegov nedavni uspjeh s Chelseajem, gdje je preuzeo tim u januaru 2021. godine. Pod njegovim vođstvom, Chelsea je osvojio Ligu prvaka 2021. godine, kao i UEFA Superkup 2021.

Tuchel je poznat po svojoj taktičkoj sposobnosti, fleksibilnosti i inovativnom pristupu igri. Njegove ekipe često su poznate po visokom intenzitetu, brzoj tranziciji i organiziranoj odbrani, ali mnogo toma ove sezone ne štima u njegovom radu s Bayernom, zbog čega je i odlučeno da se prijevremeno raskine ugovor koji je trebao da traje do ljeta 2026. godine.

Zaprati FC Bayern Munich, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FC Bayern Munich Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi