UEFA objavila detalje žrijeba: Četiri bh. kluba s nestrpljenjem čekaju utorak

Saznat će evropske rivale

UEFA objavila detalje žrijeba: Četiri bh. kluba s nestrpljenjem čekaju utorak

A. Čaušević

Čast Premijer lige u evropskim takmičenjima branit će Borac i to u kvalifikacijama za Ligu prvaka, te Sarajevo, Velež i Široki Brijeg u kvalifikacijama za Europa ligu.

Četiri najbolje plasirane ekipe iz prošle sezone Premijer lige svoje prve evropske rivale saznat će u utorak, 15. juna. Dok je dan kasnije na programu i žrijeb drugog kvalifikcionog kola.

UEFA je danas objavila ključne detalje za žrijeb Lige prvaka i Konferencijske lige. Borac će protivnika saznati iza 12, a Sarajevo, Velež i Široki Brijeg iza 13 sati.

Kada je u pitanju žrijeb za Lige prvaka UEFA-ina adminsitracija će u skladu s principima Komiteta za klupska takmičenja obaviti grupisanje za žrijeb. Za svaku grupu će biti pripremljene dvije posude, jedna s nositeljima, druga s nenositeljima.

Iz obje posude će biti izvučena po jedna loptica i stavljena u veliku praznu posudu. Loptice će biti izmješane, a prvi izvučeni tim će biti domaćin. Nakon toga će uslijediti identična procedura i s ostalim lopticama kako bi se kompletirali parovi za ostale grupe.

Susreti će se igrati 6. ili 7. jula, a revanš mečevi su sedam dana kasnije sa produžecima i penalima ako bude potrebe. Pobjednici idu u drugo pretkolo Lige prvaka, a gubitnici u drugo pretkolo Konfernecijske lige staza šampiona.

U žrijebu za Konferencijsku ligu naći će se 70 klubova podijeljenih na nositelje i nenositelje. Iz UEFA-u se napomenuli da postoji mogućnost da dođe do formiranja podgrupi slično kao u žrijebu za Ligu prvaka.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Inače, klubovi iz iste zemlje se neće moći sastati u kvalifikacijama, a sve daljne restrikcije će biti potvrđene prije žrijeba. Utakmice su na programu 8. i 15. jula.

Podsjećanja radi, Borac neće imati status nositelja u Ligi prvaka, baš kao i Velež u Konferencijskoj ligi. S druge strane, Sarajevo i Široki Brijeg su nositelji u prvoj pretkolu Konferencijske lige.

Zaprati FK Borac, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Borac Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Promo

Top Komentari

ofsajd01
FSBiH predložio da Zvjezdan Misimović izvlaći kuglice imajući u vidu da je dokazao veliki talenat u istom.
10 1
magistar
Imam osjećaj da će ova godina dati prvog predstavnika BH u grupi nekog evropskog takmičenja. Najveću šansu imaju Borac i Sarajevo u slučaju poklapanja na žrijebu i da se adekvatno pojačaju kako se očekuje.
7 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi