Tvorac najmoćnijeg Bayerna preživio je pukim čudom: Spasili su ga lovac i lisica

Uli Hoeness 17. februara slavi svoj drugi rođendan

Tvorac najmoćnijeg Bayerna preživio je pukim čudom: Spasili su ga lovac i lisica

E. Škorić

Uli Hoeness legendarni je predsjednik Bayerna koji se smatra tvorcem najdominantnije bundesligaške momčadi u povijesti. U četvrtak je navršeno 40 godina otkako je Uli zamalo poginuo u avionskoj nesreći.

Hoeness je 1979. godine završio karijeru zbog problema s koljenima i odmah je postao menadžer Bayerna, bio je najmlađi menadžer u Bundesligi. Tri godine kasnije, 17. februara 1982. godine, Uli je vodio cijeli dan pregovore s igračima i sve je bilo u najboljem redu.

Odlučio je da pozove prijatelja, skauta Helmuta Simmlera, da odlete zajedno u Hannover na prijateljsku utakmicu Njemačke i Portugala. Hoeness je želio na djelu da gleda svog dobrog prijatelja Paula Breitnera.

Pozvao je predsjednika kluba Williyja Hoffmana da pođe s njim, no ovaj je to odbio - nije htio da leti u avionu s propelerom. Osim toga, smatra se da je Hoffman poznavao pilota, čija osobnost mu se nije dopadala. Uli je angažovao poznatog pilota Wofganga Jungingera, koji je bio dobar skijaš, ali ni on nije bio najbolji s pilotiranjem jer je nekoliko godina prije nego je letio s Hoenessom već prinudno sletio zbog činjenice da je avion bio loše napunjen gorivom. Tada srećom nije bilo žrtava, iako je nekoliko putnika povrijeđeno.

Uliju Hoenessu nije bilo neugodno zbog ove činjenice iz biografije pilota. U 18:19 četiri osobe - Hoeness, Simmler, Junginger i kopilot Thomas Kupfer - ukrcale su se u avion Piper Seneca i odletjele prema Hannoveru.

Oglasi

Salon Piper PA-34-200T Seneca II predviđen je za 6 osoba, ali su dva sjedala ostala slobodna. Hoeness je sjeo straga s desne strane - i brzo zaspao. Sat i pol kasnije, na prilazu Hannoveru, Junginger je obavijestio dispečera aerodroma o problemu – slaboj vidljivosti zbog magle.

Avion je trebao sletjeti, ali službenici aerodroma savjetovali su da krenu na sjevr. Nakon toga, izgubljen je kontakt s avionom u kojem se nalazio Hoeness, pa je 12 kilometara prije piste aerodroma u Hannoveru nestao s radara.

Spasioci - vatrogasci i hitna pomoć - odmah su krenuli na teren. Avio se zabio u vrhove drveća i preorao polje, vozeći se preko 100 metara. Uli Hoeness se nije ničega mogao sjetiti, ili je sve prespavao ili je bio u takvom šoku.

Spasioci su pronašli avion zakopan u tlo, a piloti su bili unakaženi do neprepoznatljivosti, da bi Simmler preminuo odmah nakon pada.

Oglasi

Hoeness je imao nevjerovatnu sreću i u izvještaju piše da je bilo gotovo nemoguće preživjeti ovu nesreću. Čista je sreća da je barem ko preživio. Razlog zašto je Hoeness spašen je taj što nije bio vezan pojasom, zbog čega je ispao iz aviona tokom nesreće. Općenito, sigurnosni pojas spašava ljude u slučaju nesreće, ali u ovom konkretnom slučaju Uli je imao veliku sreću.

U trenutku nesreće, 43-godišnji inženjer Karl-Heinz Deppe bio je u šumi zajedno s psom u lovu. U 21 sat Deppe se vozio kući, a vozeći se svojom Nivom (U Njemačkoj se prodavala kao Lada SUV) kroz grad Ries uočio je mnogo automobila, hitnu pomoć, policiju i vatrogasce. Zaustavio se i pitao politajca da li zna u čemu je stvar, da bi mu na kraju otkrili o čemu se radi.

Lovac je sa svojim automobilom uspio voziti po blatu, gdje ni policijska vozila nisu mogla, te je na kraju sa svojom Nivom uspio pronaći Hoenessa, koji je bio u poderanoj odjeći i koji se gotovo zaledio.

Odvukao je Hoenessa do automobila, no Nivea nije mogla da se upali. Imao je u gepeku lisicu koju je prethodno tog dana ubio i zamotao u deku. Nju je bacio, a dekom prekrio promrzlog tadašnjeg trenera Bayerna.

Lovac je ostavio Hoenessa zamotanog u deku u automobilo, a sa svojim psom krenuo kroz šunu po pomoć. Ubrzo su spasioci stigli, pa je Uli prebačen u lokalnu bolnicu.

Oglasi

Kada su lovca kasnije upitali zna li da je čovjek kojeg je spasio Uli Hoeness, ovaj je odgovorio: "Ko je on?". Lovac uopće nije pratio ni Bayern ni nogomet, pa nije ni prepoznao trenera velikana iz Minhena.

Hoeness je spašen s nekoliko prijeloma, potresom mozga, nagnječenjem pluća i hipotermijom. Naravno, bilo je i psihičkih posljedica. Ipak, Ulijevi prijatelji su poginuli u ovoj katastrofi. Ali Deppu je bilo teško.

“Bio je to vrlo tužan događaj, tri osobe su poginule. Vidio sam njihove leševe u noći, jako mi je smetalo. Od tada sam samo jednom letio avionom - na veliku žalost moje supruge", rekao je lovac.

Kada se Hoeness uspio probuditi u bolnici, prvo što je pitao bilo je: "Kako su igrali Njemačka i Portugal?". Njemačka je dobila 3:1.

Menadžer Bayerna brzo se oporavio od povreda i vratio na posao, a 17. februar slavi kao drugi rođendan i uvijek sjedi u avionu nazad na desnoj strani.

Potražite više informacija na temu Bundesliga:

Uli je kasnije pozvao lovca Deppea i sve spasioce, ljekare i vatrogasce da dođu u Minhen kako bi im se lično zahvalio uz ručak. Lovac je stigao sa poklonom - bila je to deka napravljena od kože lisice koja je praktično Hoenessu te kobne večeri spasila život.

“Da ovu lisicu nisam pratio pola dana, ne bih bio u pravo vrijeme na pravom mjestu. Bez mene, Uli Hoeness bi se na tom polju smrznut i mrtav. Dakle, ova lisica mu je spasila život", rekao je lovac.

Zaprati FC Bayern Munich, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FC Bayern Munich Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Goran86
Uli je legenda i dobar covek. Bayern najveci klub na Svetu
3 7
King_Kenny
...fenomenalan clanak,svaka cast...nisam znao za ovaj dogadjaj...da hocete malo vise ovakvih stvari iz raznih sportova umjesto gluposti kako trener pije bokserov znoj i slicno.
5 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi