Ostvareni san i Liga prvaka pretvorili su se u noćnu moru! "Totalno poniženje"

Ovome se nisu nadali

Ostvareni san i Liga prvaka pretvorili su se u noćnu moru! "Totalno poniženje"

Edmir Škorić

Po prvi put u historiji izborili su grupnu fazu Lige prvaka. Bilo je to pravo ostvarenje sna, no sada se san pretvara u noćnu moru.

U 2019. godini Union Berlin igrao je u 2. Bundesligi Njemačke. Ekipi je, nakon promocije u najvišu njemačku ligu, iz sezone u sezonu išlo sve bolje. Prošla sezona je ipak bila najbolja otkako se takmiče. Berlinci su na kraju zauzeli četvrto mjesto iza Bayerna, Borussije Dortmund i Leipziga, pa će predstavljati Njemačku u Ligi prvaka.

Stiglo je razočarenje. Predsjednik Uniona Dirk Zingler je rekao u intervjuu za Bild da stadion ne može zadovoljiti uslove jer može primiti samo 22.000 navijača, od čega većinu čine stajaća mjesta. Prije godinu dana UEFA je dopustila stajaća mjesta za utakmice u evropskim takmičenjima, ali nije poznato hoće li se to nastaviti.

"Čak i da jest, ni mi to ne možemo ispuniti", rekao je Zingler u intervjuu za Bild.

Izgledno je da će Union utakmice Lige prvaka igrati na stadionu najvećeg rivala Herthe. Takva situacija već se dogodila 2021. godine, kada je ekipa bila prisiljena odigrati četiri susreta u Ligi konferencija na ovom stadionu.

Oglasi

Navijači sigurno nisu zadovoljni ovakvim stanjem, ali time će klub puno dobiti. Union zarađuje 500.000 eura po utakmici na rasprodanom domaćem stadionu. Na stadionu Herthe taj iznos može biti i do dva miliona eura.

Hertha Berlin nije imala tako uspješnu sezonu kao Union. Momčad koju je vodio Pal Dardai bila je najlošija u Bundesligi i ispala je u niži rang. Završila je zadnja sa samo 29 bodova.

S jedne strane u Union Berlinu žale i smatraju noćnom morom to što moraju Ligu prvaka igrati na stadionu ljutog rivala, a s druge strane imat će priliku da dodatno "bocnu" navijače Herthe, kojima ionako nije do života nakon što im je klub ispao u niži rang.

Union Berlin smješten je u četvrti šešir dok čeka žrijeb grupne faze za svoj historijski nastup u Ligi prvaka, ali ima još puno do toga. Tek kad se završe kvalifikacije, krajem augusta, bit će poznato kako izgledaju grupe Lige prvaka za sezonu 2023/24.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Za sada su potvrđena samo prva dva pota. U prvom se nalaze Manchester City, Sevilla, Barcelona, Napoli, Bayern, PSG, Benfica i Feyenoord, a u drugom Real Madrid, Manchester United, Inter, Borussia D., Altetico Madrid, Leipzig, Porto i Arsenal.

U nepotpunom 3. potu su Šahtar, Salzburg, Milan, Lazio i Crvena zvezda, a u 4. za sada imamo Union Berlin i Lens.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi