Englezi narednog mjeseca glasaju o ukidanju VAR-a u Premier ligi: "Prevelika cijena, mali napredak"
Englezi 6. juna glasaju (Foto: Andrew Yates Sportimage / AFP)

Wolverhampton pokrenuo postupak glasanja

Englezi narednog mjeseca glasaju o ukidanju VAR-a u Premier ligi: "Prevelika cijena, mali napredak"

Midhat Šljivak

Timovi iz engleske Premier lige će na redovnom godišnjem sastanku, koji se održava narednog mjeseca, imati priliku izbaciti VAR iz upotrebe.

Uvođenje VAR tehnologije u svijet fudbala poprilično je pomoglo sudijama u odlukama koje donose. Ipak, on je najteže prihvaćen u Engleskoj, gdje su usprkos svemu sudije u VAR sobama pravile ogromne greške.

Video tehnologija bi od naredne sezone mogla biti izbačena iz upotrebe u Premier ligi. Klubovi iz Premiershipa o tome će glasati na redovnom godišnjem sastanku koji se održava narednog mjeseca.

Prijedlog o ukidanju VAR tehnologije stigao je nakon brojnih grešaka u njenom korištenju tokom ove sezone, a koje su direktno utjecale na ishode brojnih utakmica.

Wolverhampton je taj koji je predložio da se glasa o budućnosti VAR-a u Premier ligi. 20 klubova će 6. juna odlučiti o tome.

"Ne upiremo prstom na bilo koga, samo tražimo najbolje moguće rješenje za naš fudbal. Svi su naporno radili na uvođenju tehnologije, ali nakon pet godina korištenja vrijeme je za konstruktivnu i kritičku raspravu o njenoj budućnosti.

Oglasi

"Naš stav je da je cijena za koju plaćamo za mali napredak u suprotnosti s duhom naše igre i kao rezultat svega smatramo da bismo VAR tehnologiju trebali od naredne sezone ukinuti", saopštio je ovaj klub.

Premier liga potvrdila raspravu o ukidanju VAR tehnologije

Čelnici Premier lige potvrdili su kako će se na sastanku 6. juna voditi rasprava o ukidanju VAR tehnologije.

"Premier liga može potvrditi da će održati raspravu o VAR-u s klubovima na godišnjem sastanku narednog mjeseca", navodi se i dodaje:

"Klubovi imaju pravo da iznose prijedloge na sastancima dioničara i znamo za svu zabrinutost i probleme u vezi s korištenjem VAR-a."

Oglasi

"Međutim, liga u potpunosti podržava korištenje VAR-a i zajedno s Udruženjem sudija (PGMOL) radimo na kontinuiranom poboljšanju sistema za dobrobit igre i navijača", navodi se.

Ipak, u Wolverhamptonu smatraju kako je VAR izazvao brojne negativne posljedice koje kvare navijačima ugođaj fudbala i potkopavaju vrijednost brenda koji nosi naziv Premier liga.

Potražite više informacija na temu Premier league:

Sada je sve u rukama 20 klubova. Bit će svakako interesantno vidjeti kakvu će odluku donijeti, no male su šanse da se VAR tehnologija ukloni iz engleskog fudbala nakon pet godina.

Grešaka je bilo zaista dosta. Mnogi klubovi su se bunili zbog VAR-a i sada će imati šansu da ga se riješe.

Zaprati Chelsea, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Chelsea Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Interista
Da bi arapski klubovi kao ****y mogli jos vise krasti
0 0
user1676765335
Ma retardirani Englezi, svi znaju kako da koriste VAR samo oni "lafo" ne znaju! Liga koja je podlozna velikim grrskama i kradjama na utakmicama nastavlja sa korupcijom! Rjesenje je bilo prosle godine da se ubaci poluautomatski offside kao u LP al' gospoda su odbila to!
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi