Mali milion kombinacija: Kako dalje ako Velež, Široki i Zrinjski završe s identičnim učinkom?

Odigrani su svi međusobni dueli

Mali milion kombinacija: Kako dalje ako Velež, Široki i Zrinjski završe s identičnim učinkom?

A. Čaušević

Dosta rasprava u bh. javnosti izazvao je famozni član 43. Pravilnika takmičenja koji se odnosi na utvrđivanje plasmana na kraju sezone. 

Borac i Sarajevo bi sezonu mogli završiti s istim brojem bodova u borbi za prvo mjesto, dok bi se identična stvar mogla desiti u borbu za preostala dva mjesta koja vode na euroscenu.

Sve dileme u slučajevima s istim brojem bodova kada su u pitanju pozicije za koje odlučuje o prvaku ili mjestu koje povlači prelaz u viši ili niži stepen takmičenja, ili o mjestu koje osigurava učešće u međunarodnim takmičenjima u izjavi za SportSport.ba je otklonio predsjednika Komiteta za takmičenje, Dušan Marković.

"Mi se moramo držati onog što piše u Pravilniku takmičenja, koji je na snazi od početka Premijer lige sa trokružnim sistemom. Tu je sve jasno objašnjeno i doista ne vidim čemu toliko rasprava u posljednje vrijeme. Imali smo nešto slično u futsalu i držali smo se Pravilnika takmičenja i problema nikakvih nije bilo. U slučaju da prvoplasirani i drugoplasirani imaju isti broj bodova odlučuju međusobni susreti, odnosno pravi se dodatna tabela gdje se sabiru bodovi iz međusobnih duela. Ako su i tu klubovi jednak odlučuje gol razlika iz međusobnih duela s tim što pogodak u gostima vrijedi dvostruko. Nepoznanica nema. U slučaju o kojem razgovaramo, prednost je na strani Borca", istakao je prvi čovjek Komiteta za takmičenje.

Dakle, međusobni dueli će se primjenjivati i u slučajevima kada su u pitanju pozicije broj 3. i 4. koje vode u Konferencijsku ligu. Trenutno Velež (53), Široki (51) i Zrinjski (50) dijele tri boda.

Oglasi

Mali je milion kombinacija kada su u pitanju pozicije 3. i 4. na kraju sezone jer postoji mogućnost da tri hercegovačka derbija završe s istim brojem bodova.

Svi međusobni dueli su kompletirani, pa je već sada poznato ko bi bio u prednosti u slučaju s identičnim učinkom poslije 33 odigrana kola. Pregled rezultata u međusobnim duelima pogledajte ispod:

Velež - Zrinjski 2:0 Široki Brijeg - Velež 2:2 Zrinjski - Široki Brijeg 2:1
Zrinjski - Velež 3:1 Velež - Široki Brijeg 2:1 Široki Brijeg - Zrinjski 2:1
Zrinjski - Velež 1:1 Široki Brijeg - Velež 0:2 Široki Brijeg - Zrinjski 1:0

Velež i Zrinjski su osvojili po četiri boda u međusobnim duelima i gol-razliku 4:4, ali kako su Rođeni dali gol više u gostima bili bi u prednosti.

Velež je u prednosti u međusobnom duelu i protiv Širokog Brijega jer ima dvije pobjede i remi, dakle sedam osvojenih bodova, a ekipa s Pecare ima jedan bod.

Kada je u pitanju duel Širokog i Zrinjskog tu je u prednosti Široki Brijeg sa 6 osvojenih bodova u odnosu na tri boda Plemića.

Postoji mogućnost da se na kraju sezone kreira i mini tabela od tri ekipe. To će se desiti ako nakon 33 kola Velež, Zrinjski i Široki skupe isti broj bodova.

Pozicija Tim Bodovi Gol-razlika
1. Velež 11 11:8
2. Zrinjski 7 7:8
3. Široki Brijeg 7 7:9

Tada bi se kreirala dodatna tabela s bodovima iz međusobnih duela. Ako je zbir bodova jednak, odlučuje razlika između datih i primljenih pogodaka, s tim što pogodak u gostima vrijedi dvostruko.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

I tu bi Velež bio prvi sa ukupno 11 bodova. Zrinjski i Široki Brijeg imaju po sedam bodova, a prednost bi u konačnici imali Plemići i to zbog povoljnije gol-razlike. Zrinjski u međusobnim duelima ima gol razliku 7:8, a Široki Brijeg 7:9.

Do kraja sezone Velež igra protiv Željezničara (d), Tuzla Cityja (g), Slobode (d) i Mladosti (g). Široki će odmjeriti snage na Pecari sa Tuzla Cityjem i Mladosti, gostovat će Slobodi i Radniku. Zrinjski će biti domaćin Krupi i Željezničaru, a gost Borcu i Tuzla Cityju.

Zaprati NK Široki Brijeg, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
NK Široki Brijeg Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

RZZE88
Hvala svim navijacima Veleza na podrsci koju pruzaju Celiku u ovoj teskoj situaciji. Sretno do titule aBd !!!
13 1
Sarbit2019
HAHAHAHAHAHA kakvi glupani ovo je isto kao kada bi sada postojao pravilnik i zakon Kantonalni da se u KS smije prodavati pirotehnika ,a u F BiH nije dozvoljena ,e ciji je pravilnik i zakon jaci ? Isto tako u NS pise da se u prvenstvu pika gol u gostima kao 2 ,a UEFA strogo zabranila gol u gostima osim u 2 utakmice bas me interesuje ko je upravu ?
8 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi