Kakav kiks! Lansirali su Džeku u sami vrh, a čovjeka koji vrijedi 100 miliona prozvali šepavcem

Nisu se proslavili

Kakav kiks! Lansirali su Džeku u sami vrh, a čovjeka koji vrijedi 100 miliona prozvali šepavcem

Admin Čaušević

Edin Džeko je duže od decenije u samom vrhu svjetskih napadača. Gdje je god igrao popularni Dijamant je ostavio dubog trag, u karijeri je postigao preko 400 golova što dovoljno govori o njegovim igračkim kvalitetima. 

Na samom početku karijere Džeku su na Grbavici neki prozvali "klocem", a nešto slično se desilo fudbaleru koji danas vrijedi više od 100 miliona i igra najbolji fudbal u životu. 

Reputaciju igrača svjetske klase Džeko je počeo da gradi u Wolfsburgu. U Njemačkoj je doživio potpunu afirmaciju, osvojio je titulu i bio najbolji strijelac Bundeslige. 

Ipak, nekoliko godina kasnije Wolfsburg će napraviti nevjerovatnu grešku sa igračem za kojim trenutno lude najbogatiji klubovi Starog kontinenta i vrlo rado ga žele u svojim redovima.

Wolfsburg je napravio veliki promašaj sa Osimhenom

Nakon što je 2015. osvojio Svjetsko prvenstvo za igrače do 17 godina s Nigerijom, također postao najbolji strijelac turnira, Victor Osimhen je čekao da napuni 18 rođendan te stigao u Wolfsburg s potpisanim trogodišnjim. Bilo je to 1. januara 2017. godine.

Bundesligaška avantura počela je loše, a završila još gore, između povrede koja ga je izbacila prvih nekoliko mjeseci, pa je debitiovato tek u maju, a zatim ga je pogodila i malarija.

Oglasi

Tri nastupa u ostatku prve odigrane sezone i trinaest u sljedećoj, uz daljnje probleme u potkoljenici i ramenu koji su mu ograničavali minutažu.

Sve u svemu, nula postignutih golova i samo tri nastupa kao starter. Napadaču koji je obećavao povjerenje u Wolfsburgu je bilo ravno nuli. Neki od čelnika su ga čak nazvali i šepavcem.

"Kad sam stigao ovamo, Osimhen je trčao u krug, pa čak i šepao. Komunikacija koju sam u tom trenutku dobio iz kluba je bila: nemamo napadača. One koje imamo su beskorisni", kazao je Jorg Schmadtke koji je 2018. godine u Woflsburgu bio angažovan kao sportski direktor.

Potražite više informacija na temu Bundesliga:

Wolfsburg je nakon toga poslao Nigerijca u Charleroi koji ga je otkupio za 3.5 miliona, a zatim su uslijedili transferi u Lille za 22 miliona, te prije dvije i pol godine u Napoli za 70 miliona.

Ovaj 24-godišnjak je u ovoj sezoni računajući sva takmičenja zabio 19 golova, igra fenomenalno i cijena mu vrtoglavo raste. Napoli za sada odolijeva, a kada ga Italijani budu prodavali to sigurno neće biti za manje od 100 miliona. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi