"Šamar" za poznati klub u finišu sezone: Nakon više od tri decenije sele u niži rang
FOTO: EPA

Oduzeti im bodovi

"Šamar" za poznati klub u finišu sezone: Nakon više od tri decenije sele u niži rang

Haris Zilić

Finiš sezone u fudbalskim ligama u Evropi je itekako zanimljiv, a neki klubovi će po lošem pamtiti sezonu na izmaku, među njima i jedan od najstarijih nizozemskih klubova.

Vitesse FC je osnovan 1892. godine, a trenutno imaju najtežu sezonu u posljednje četiri decenije.

Klub iz Arnhema će nakon 35 godina ispasti iz društva najboljih nizozemskog fudbala to je jasno četiri kola prije kraja prvenstva.

Naime, Vitesseu je Fudbalski savez Nizozemske oduzeo 18 bodova zbog licenciranja novih fudbalera. Klub nije na vrijeme obavio licencu fudbalera koji su zimus pojačali klub, a sa neispravnom dokumentacijom su bilježili nastupe u zvaničnim utakmicama.

Sada je Vitesse na -1 poen četiri kola prije kraja i nema ni matematičkih šansi ni za play-out ni direktan opstanak.

Da su ostali na 19 bodova borili bi se do kraja barem za 16. poziciju koja vodi u play-out, ali ovako će od naredne sezone igrati u drugom rangu nizozemskog fudbala.

Oglasi

Prošle godine u Evropi

Ne tako davno 2017. godine Vitesse je osvojio Kup Nizozemske, a prije dvije sezone su dogurali čak do šesnaesetine finala Konferencijske lige gdje su eliminisani od Rome koja je kasnije osvojila prvo izdanje Konferencijske lige.

Vitesse je bio i pet puta viceprvak svoje zemlje, a jedan je od najkonstantnijih klubova u nizozemskoj eliti, no i taj niz će prekinuti.

Dres ovog kluba nosio je i bh. reprezentativac Said Hamulić, a klub je poznat i po saradnji sa engleskim Chelseajem jer je dosta fudbalera iz Chelseaja išlo na posudbe u Vitesse.

Naravno, klub iz Arnhema ima pravo žalbe, ali teško da šta mogu postići jer je dokumentacija kristalno jasna.

Oglasi

Igraju na jednom od najboljih stadiona u Nizozemskoj Gelre Domeu koji je višefunckionalan pa može koristiti i kao dvorana.

Naredne sezone na ovom stadionu će se igrati drugoligaški fudbal, a to će siugrno dosta uticati i na roster Vitessea jer će teško zadržati pojedine fudbalere u drugoligaškom rangu takmičenja.

Što se tiče Eredivisie, PSV je blizu titule imaju devet bodova prednosti ispred Feyenoorda četiri kola prije kraja, a Feyenoord je za vikend osvojio Kup Nizozemske savladavši u finalu NEC Nijmegen.

Potražite više informacija na temu Eredivisie:

U Evropi su skoro sigurni Twente i AZ Alkmaar, a za peto evropsko mjesto borit će se Ajax, NEC Nijmegen, Utrecht, G.A. Eagles i Sparta Rotterdam.

Na začelju je Volendam jednom nogom drugoligaš sa Vitesseom, a da izbjegnu play-out borit će se Excelsior i RKC Waalwijk.

Top Komentari

pjanke.sa
Ovako ce se pricati i za Zeljkana aBd!
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi