Xavi nije dugo čekao: Kontakti već uspostavljeni, zna se koga će voditi od ljeta

Dogovor nije daleko

Xavi nije dugo čekao: Kontakti već uspostavljeni, zna se koga će voditi od ljeta

Edmir Škorić

Xavi Hernandez je prije nekoliko dana donio odluku da napusti Barcelonu 30. juna, odnosno na kraju sezone, a već je navodno u pregovorima oko preuzimanja nove ekipe.

Xavijeva odluka mnoge je iznenadila na press konferenciji nakon nedavnog domaćeg poraza od Villarreala (3:5). On je odluku obznanio javno, mada je došla neočekivano i niko nije znao šta se sprema.

"Želim objaviti da 30. juna neću nastaviti biti trener Barcelone. Odlučio sam prije nekoliko dana, ali mislim da je vrijeme. Klub treba promjenu dinamike. Kao katalonist, razmišljanje o klubu, o igračima... Fudbaleri će biti mirniji. Mislim da je to zdravorazumska situacija. Razmišljanje o klubu, više nego o meni. Imam osjećaj da radim pravu stvar, da postupam zdravorazumski. Dinamika je vrlo negativna i nemam objašnjenje", rekao je Xavi na press konferenciji.

Upitan da li će promijeniti odluku ako se kojim slučajem osvoji Liga prvaka, bivši veznjak Barce je odgovorio da neće mijenjati odluku bez obzira na sve.

Čelnici Barcelone već tragaju za njegovom zamjenom, a postoji niz ozbiljnih kandidata, među njima trener Girone Michel, bivši igrač kluba Rafael Marquez i Thiago Motta, trenutno trener Bologne. Naravno, oni najoptimističniji gledaju prema Pepu Guardioli ili Jurgenu Kloppu, ali se to ne čini realnim opcijama.

Oglasi

I Xavi već pokušava da si sredi angažman od ljeta. On je navodno u kontaktu s MLS ekipom Inter Miami, u čijim redovima su njegovi bivši saigrači i igrači poput Lea Messija, Luisa Suareza, Jordija Albe i Sergija Busquetsa, a u paketu s njim bi mogao i otpisani Sergi Roberto.

"Xavi želi prestati s treniranjem na godinu dana, ali bilo je kontakata s Inter Miamijem. Ako dođe prava ponuda, prihvatit će je", kazao je Javier Miguel iz El Chiringuita.

"Osjećaj biti trener Barce je neugodan, okrutan, često imate osjećaj da vas tretiraju bez poštovanja, da se vaš vlastiti rad ne cijeni", pojasnio je Xavi, koji bi mogao ponovo da se okupi s Messijem s kojim je zajedno igrao od 2004. do 2015. godine. Njih dvojica su zajedno osvojili sedam prvenstava i četiri puta Ligu prvaka te tri puta Kup Španije.

Potražite više informacija na temu La Liga:

44-godišnjak je u prošlosti izrazio želju da trenira Messija. Godine 2022. Xavi je Lionela Messija nazvao najboljim igračem na svijetu i rekao: "Recite mi nekoga ko ne bi volio da trenira Messija".

Postoji dosta razloga zašto bi Xavi otišao na Floridu. Messi je jako bitan razlog, kao i nekolicina bivših njegovih saigrača ili igrača, ali i bogata ponuda koju će sigurno dobiti, te jednostavno okruženje i klima kakva vlada u Miamiju - bio bi, kao i u Barceloni, izložen toplom i sunčanom vremenu te bi uživao u moru i radio pod manjim pritiskom.

Zaprati Barcelona, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Barcelona Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

FahrudinKonjHodzic
koje ovi sindro
0 1
Ham0
Cim su sudije prestale otvoreno izmisljati i svirati za brucelonu, odmah je krenuo raspad. Da ih ne gura spanski savez i sudije borili bi se za opstanak
0 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti