Zastava balkanskog velikana na meču Evertona i Liverpoola zgrozila je apsolutno sve

Neukusno

Zastava balkanskog velikana na meču Evertona i Liverpoola zgrozila je apsolutno sve

E. Ganibegović

Jedan od najvećih derbija Engleske, Marseyside derbi, jučer su odigrali Everton i Liverpool.

U jednoj razočaravajućoj fudbalskoj predstavi nismo vidjeli golove, pa je utakmica završena nepopularnim rezultatom 0:0.

Jedinstven detalj s ove utakmice je da je na travnjaku gdje su bili navijači Liverpoola bila istaknuta zastava ekipe Steaua iz Bukurešta.

Ovu gestu brzo su primijetili navijači Evertona i uslijedile su žestoke reakcije na društvenim mrežama.

Navijači Liverpoola htjeli su "bocnuti" one iz Evertona jer nisu mogli sudjelovati u izdanju Kupa evropskih prvaka 1985./1986., koji je osvojila Steaua Bukurešt.

Oglasi

Zabrana koju su engleski klubovi dobili u evropskim kupovima, nakon tragedije na stadionu Heysel u Briselu, oduzela je šansu Evertonu u Kupu evropskih prvaka. Karamele su osvojile prvenstvo Engleske 1985. godine, a bile su i na listi favorita za osvajanje KEP 1986. godine.

Navijač momčadi Evertona osudio je gestu rivala iz Liverpoola i podsjetio da su za suspenziju koju je izrekla UEFA krivi upravo Redsi. 

"Ovo je zastava Steaue iz Bukurešta koju je Liverpool podrugljivo istaknuo, podsjećajući nas da Everton nije uspio igrati u Kupu evropskih prvaka jer su njegovi navijači ubili 39 ljudi. Sramim se, hvala Bogu da nisam jedan od njih", poruka je koju je objavio navijač Evertona.

O čemu se radi? Dana 29. maja 1985. u finalu Kupa evropskih prvaka Liverpool - Juventus na stadionu Heysel u Briselu bilo je oko 60.000 gledatelja.

Sat vremena prije početka utakmice navijači dviju momčadi počeli su se međusobno napadati petardama i psovati. Nakon incidenata srušila se tribina i 39 ljudi je poginulo, a 600 ih je povrijeđeno.

Potražite više informacija na temu Premier league:

Nakon tragedije, engleski fudbalski klubovi dobili su neodređenu suspenziju iz evropskih natjecanja (ukinutu u sezoni 1990-91) od UEFA-e.

Njih 14 navijača Liverpoola proglašeno je krivima za ubistvo iz nehata, svaki od njih osuđen je na tri godine zatvora.

Zaprati Liverpool, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Liverpool Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

SamoZrinjski
Ovi englezi su veći teroristi od ovih naših "bosnjaka"
2 3
King_Kenny
...engleski klubovi su suspendovani kako bi se prekinula njihova dominacija u Europi,prvenstveno Liverpoola...nema nikakve logike kazniti cijelu ligu niti jedan klub zbog tuce navijaca i urusavanja tribine za koju se znalo da nije u dobrom stanju,ali Belgija nije htjela da preuzme krivicu pa se sve svalilo na klubove koji nemaju veze s tim dogadjajem...Liverpool dobio 6 godina suspenzije,a od tih 6 su 3x bili ubjedljivi prvaci i 3x vicesampioni,sto znaci da bi hladno jos 3x osvojili LP kad se vidi ko je tih godins bio prvak Europe...plus su ponistili koeficijen Engleske u Europi pa je trebalo 15 godina da se opet vrate u vrh...
0 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi