Priđe mu, a lopta već nestala: Zidane izabrao najtežeg protivnika, te noći je bio kao duh

"Najbolji veznjak svoje generacije"

Priđe mu, a lopta već nestala: Zidane izabrao najtežeg protivnika, te noći je bio kao duh

A. Čaušević

Kada jedan Zinedine Zidane za nekog igrača kaže da je najbolji veznjak svoje generacije onda nema sumnje da se radi o klasnom fudbaleru.

Zidane je igrao u zlatnoj eri fudbala. Krajem prošlog i početkom ovog stoljeća vladala je žestoka konkurencija na svim pozicijama. Bilo je tu niz zvučnih imena, a legendarni Francuz je nekoliko puta uspjevao biti najbolji.

Ronaldo da Lima, Rivaldo, Ronaldinho, Gabriel Batistuta, Thierry Henry, Alessandro Del Piero, Luis Figo, Francesco Totti, Paulo Cannavaro, Alessandro Nesta, Paulo Maldini, Jaap Stam Clarence Seedorf su samo neka od imena koja su tada briljirala fudbalskim terenima.

Zidaneu je najteže bilo igrati protiv Paula Scholesa. Zizou je odlično upamtio omalenog Engleza kako u reprezentativnim duelima protiv Engleske, tako i u klupskim protiv Manchester Uniteda.

"Moj najteži protivnik? Scholes iz Manchestera. On je kompletan veznjak. Scholes je bez dileme najbolji veznjak svoje generacije", svojevremeno je kazao današnji trener Real Madrida.

Zidane odlično pamti meč sa Eura 2004. godine protiv Engleske kada je Scholes dominirao dok je bio na terenu. Kada bi bi mu god Zizou prišao, lopta bi već bila na drugoj strani.

Oglasi

Iako je igrao na poziciji lijevog krila jer je Sven Goran Eriksson u vezni red stavio Stevena Gerrarda i Franka Lamparda to Scholesu nije smetalo da pruži briljantnu partiju.

Bilo je to možda i najbolje izdanje legendarnog fudbalera u dresu Gordi Albiona. Međutim, na kraju se nije radovao. Izašao je iz igre u 76. minuti i uslijedio je raspad.

Francuzi su u šokantnoj završnici uspjeli preokrenuti. Junak je bio ko drugi nego Zidane koji je u posljednjim minutama zabio dva gola za pobjedu Trikolora.

Scholesu je to bilo ujedno i posljednje veliko takmičenje u reprezentativnom dresu. Od Engleske se oprostio u 29 godinu, a u narednim godinama igrao je odlično za Manchester United. 

Popularni "Ginger Prince" je omiljen kod mnogih fudbalskih romantičara. Cijelu karijeru je proveo igrajući za Crvene đavole. Na kraju je skupio preko 700 nastupa i više od 150 postignutih golova. Od fudbala se definitivno oprostio 2013. godine. 

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Populani Scholesy se penzionisao sa čak 11 titula prvaka Engleske. Bio je član i obje Fergusonove generacije koje su osvojile Ligu prvaka. Nakon što je okačio kopačke o klin počeo se baviti trenerskim poslom. Iako je astmatičar to mu nikad nije smetalo da pruža odlične igre i ostane upamćen kao jedan od najvećih veznjaka u historiji.

Top Komentari

emanuelmacron
koliko fale jedan drugog pitam se da li ima ijedan stoje igrao a da nije bio umjetnik ,majstor i na kraju legenda,
1 4
Nizace
Njegove lopte su imale oči, kao i kod Gigsa, Bekhama. Lik je u momentu pružao partije koje niko nikad neće moći
2 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti