Svi će reći da je lud: Zlatko Dalić zbog Hrvatske odbio platu od 20 miliona dolara?

Odlučan ostati s Vatrenima

Svi će reći da je lud: Zlatko Dalić zbog Hrvatske odbio platu od 20 miliona dolara?

Edmir Škorić

Hrvatska reprezentacija razočarala je na Euru u Njemačkoj i već nakon grupne faze morala da se vrati kući, zbog čega se dosta nagađa o tome da li će Zlatko Dalić ostati na selektorskoj poziciji.

Hrvatska je na startu turnira poražena od Španije s 3:0, a onda dva remija u veoma nesretnim okolnostima, gdje su primali golove u posljednjim sekundama.

Protiv Albanije su vodili do 95. 2:1, pa je bilo 2:2, a sličan scenarij i nekoliko dana kasnije u Leipzigu protiv Italije. Vatreni su bili na 30-ak sekundi od velikog slavlja, no Mattia Zaccagni je majstorski pogodio za 2:2 i tako Hrvatsku ostavio bez osmine finala Evropskog prvenstva.

Selektor Zlatko Dalić je dan nakon utkamice održao press konferenciju i rekao: "Mislio sam da me ništa neće pokolebati na mojem životnom putu. Ja potpuno preuzimam odgovornost za ovo, ja sam izbornik, ja određujem igrače i odgovornost je samo moja. Zato kažem da me neće ništa pokolebati. Neću tražiti ni u čemu alibi, da je netko kriv, sve sam ja napravio, zajedno s mojim stožerom. Odgovornost je moja. Nakon ne znam koliko uspjeha došao je neuspjeh".

Činilo se da bi to mogao biti Dalićev oproštaj od Hrvatske, ali trener rođen u Livnu očigledno nema namjeru otići. Dosta navijača i medija Dalića je obilježilo kao glavnog krivca za neuspjeh, no on je dobio podršku Hrvatskog fudbalskog saveza.

Oglasi

"Dalić je selektor i on će ostati selektor Hrvatske nogometne reprezentacije. Razgovarali smo i dali su ruke", rekao je predsjednik HNS-a Marijan Kustić u razgovoru za Novu TV.

A Dalić je mogao itekako zaraditi od ponude koja je stigla iz Saudijske Arabije. Nudili su mu 20 miliona dolara po sezoni, a radi se o Al-Ittihadu, bivšem prvaku Saudijske Arabije koji u svojim redovima ima vrhunske fudbalere poput Karima Benzeme ili N'Gola Kantea.

Al--Ittihad je za trenera imao proslavljenog Argentinca Marcela Gallarda, koji je imao platu od 24 milikona dolara godišnje. Al-Ittihad je Gallarda "otjerao" nakon sukoba sa Benzemom i prvi pik bio je Dalić.

No, Dalić već razmišlja o tome kako će Hrvatsku voditi na Svjetskom prvenstvu 2026. godine, a upravo nakon tog turnira završava njegov ugovor s HNS-om.

Podsjetimo, Dalić je nakon SP-a u Rusiji imao ugovor na stolu od Kineza vrijedan 10 miliona dolara po sezoni, pa nije ni trepnuo, već je odlučio nastaviti na klupi Hrvatske. Sada je ponovo mogao da se obogati, ali je pokazao da je "lud" i da mu je Hrvatska na prvom mjestu.

Jako se vezao za crveno-bijele i za mnoge hrvatske igrače, posebnu snagu davali su mu navijači koji su dolazili na najdalja i najteža moguća gostovanja u velikom broju. S njim na klupi Hrvatska je igrala finale na Mundijalu 2018. u Rusiji. a četiri godnije kasnije u Kataru je bila treća.

Inače, Al-Ittihad su ranije vodili i Tomislav Ivić, Luka Peruzović, Matjaž Kek, Slaven Bilić. Saudijci se nadaju da će se toj listi uskoro pridružiti i Zlatko Dalić. No, trenutno ništa ne ukazuje na to da bi Dalić mogao napustiti Hrvatsku, a moglo bi se dogoditi da u narednom periodu dobije još neke interesantne ponude od strane klubova, ne samo sa Bliskog istoka nego i iz Evrope.

57-godišnjak je do sada Hrvatsku vodio 87 puta, a selektor je od 2017. godine. Ima omjer od 47 pobjeda, 17 remija i 22 poraza.

Top Komentari

vedin
Klasična laž!
0 0
Marko1921
Jest al u qrcu. Price za malu djecu.
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi