Rođena nova Zlatna lopta!

UEFA potvrdila

Rođena nova Zlatna lopta!

E. Škorić

Postignut je dogovor UEFA-e i France Footballa oko zajedničke organizacije izbora najboljih fudbalera na svijetu.

Nedugo nakon što je Lionel Messi osvojio osmu rekordnu Zlatnu loptu, stigla je vijest kako su UEFA i France Football postigli dogovor o zajedničkoj organizaciji u budućnosti.

Organizacija kojom predsjedava Slovenac Aleksandar Čeferin najavila je sporazum s grupom Amaury, vlasnikom L'Équipea i France Footballa, kako bi podijelili nagradu, nešto što je FIFA već radila od 2010. do 2015., kada je došlo do prekida između obje strane.

“UEFA i grupa Amaury, vlasnik medijskih kompanija France Football i L'Équipe, danas su najavili partnerstvo za suorganizaciju slavne Ballon d'Or od 2024. Zajedno, UEFA i Amaury imaju za cilj povećati status i globalni doseg nagrade dok potiče osjećaj zajedništva i saradnje unutar fudbalske zajednice,” stoji u objavi UEFA-e.

“UEFA i Ballon d'Or su sinonimi za sportsku izvrsnost, tako da će naše partnerstvo biti prirodna mješavina istaknutosti i sinergije koja obećava da će biti ništa manje nego iznimna", objasnio je Čeferin.

Oglasi

"Već gotovo 70 godina, Ballon d'Or ostaje najprestižnija individualna nagrada u svjetskom fudbaku i dokaz je izvanredne vještine, predanosti i utjecaja fudbalskih legendi i njihovog trajnog traga u historiji sporta", dodao je Slovenac.

Grupa Amaury će i dalje biti vlasnik brenda Ballon d'Or i nadzirati sustav glasovanja, koji će ostati nepromijenjen i neovisan.

UEFA će doprinijeti svojom fudbalskom stručnošću, plasirati globalna prava i organizovati godišnju gala dodjelu nagrada. Osim toga, u program će biti dodane dvije nove nagrade: za muškog i ženskog trenera godine, koje će prepoznati neprocjenjiv doprinos trenera uspjehu na terenu.

Trenutni popis trofeja ostat će isti: Ballon d'Or, ženski Ballon d'Or, Kopa Trophy (najbolji igrač do 21 godine), Yashin Trophy (najbolji golman), Gerd Müller Trophy (najbolji strijelac prethodnih sezona), trofej muškog kluba sezone, trofej ženskog kluba sezone i Sokratova nagrada (humanitarni rad).

Messija će teško neko u skorije vrijeme nadmašiti pošto Argentinac ima osam Zlatnih lopti, a prati ga Cristiano Ronaldo sa pet. Međutim, obojica trenutno igraju izvan Evrope i bliže se kraju karijere, tako da se očekuje da će neko drugi preuzeti tron.

Najviše se šansi daje Judeu Bellinghamu, Viniciusu, Kylianu Mbappeu i Erlingu Haalandu, mada će sasvim sigurno u budućnosti biti još puno vrhunskih fudbalera koji čekaju na svoj trenutak slave.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Naravno, postoje i oni koji su pomalo neopravdano ostali bez ove laskave titule iako su imali velike karijere, a tu se misli na majstopre poput Francesca Tottija, Thierryja Henryja, Alessandra Del Piera.

Mnogi smatraju da je Haaland "zakinut" prošle sezone jer je dao preko 50 golova, vodio Manchester City do triplete, ali je na kraju ostao iza Messija kome je osvajanje Svjetskog prvenstva s Argentinom na kraju donijelo osmu Zlatnu loptu.

Top Komentari

user1620593935
bilo je OK dok ih je PENALDO dobijao na osnovu penala , golova iz ofsajda i na racun Realovih ukradenih liga prvaka iako je Messi 2016 i 2017 po svim statistikama bio bolji od PENALDA...
1 0
Realno01
Ma najviše šansi ponovo ima Messi jer dok je on živ on će biti glavni za ove nagrade. Ko još ozbiljno shvata ovo sve pitanje je samo
0 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi