Zlatne godine italijanskog fudbala: Niko im nije bio ni do koljena!
Ne može se danas ni zamisliti da najbolji igrač Barcelone pređe u Inter što je tada bio san mnogih fudbalera

Mogu li se vratiti u vrh?

Zlatne godine italijanskog fudbala: Niko im nije bio ni do koljena! · Komentar

E. Čaušević

Italijanska Seria A danas je samo sjena lige koja je nekada bila daleko najjača na svijetu i san svakog igrača da zaigra u dresu nekog kluba iz Italije. Međutim, sve to se promijenilo 2006. godine nakon "Calciopoli" skandala koji je bio početak kraja vladavine italijanskog fudbala.

Prije nego što smo dobili mogućnost da preko interneta saznamo sve rezultate, vidimo golove nekoliko minuta nakon što su postignuti, pa i pratimo utakmice uživo bilo je neko drugo vrijeme. Tada se pomno pratio teletext, a ljubitelji fudbala, oni zagriženi kakav sam i sam nestrpljivo su čekali ponedjeljak večer kada se emitovala legendarna emisija "Top Gol" koju je uređivao Sabahudin Topalbećirević.

Tada je pomenuta emisija bila jedina prilika da vidimo inserte s utakmica Liga petica, a daleko ispred svih tada je bila italijanska Serija A. Danas je gotovo nemoguće vidjeti da najbolji igrač Barcelone odlučio potpisati za Inter, da zvijezda Real Madrida ide u Milan, da igrači iz Engleske "sanjaju" o igranju na Apeninima. Sve to tada je bila realnost i ono što se dešavalo. Pa, dovoljno je samo reći da je legendarni Ronaldo odlučio nakon izvrsne sezone napustiti Barcelonu i otići u Inter.

Italijanski klubovi su vladali u evropskim takmičenjima i gotovo da nije bilo finala u kojem nije bio neki klub iz Italije. Danas je Juventus jedini klub koji brani čast fudbala s Apenina, a prije 20-tak godina bilo ih je mnoštvo. Od Juventusa, Milana, Intera do Parme, Fiorentine, Lazija, Sampdorije, Rome... Svi ovi klubovi su bili strah i trepet za Barcu, Real, Bayern, Manchester United, Liverpool, Dortmund, Arsenal...

Kada bi neki klub dobio za protivnika ekipu iz Serije A to je bio šok i nevjerica jer su svi bili svjesni šta ih očekuje. Devedesete su bile zlatne godine italijanskog fudbala kada je u finalima Lige prvaka ili tadašnjeg Kupa UEFA bio barem jedan italijanski klub. Međutim, iako su mnogi očekivali da će se ta dominacija nastaviti dolaskom novog milenija to nije dugo potrajalo. Pad italijanskog fudbala desio se 2006. godine kada je ovu zemlju potresao "Calciopoli" skandal.

Istraga koja je trajala mjesecima otkrila je korumpirani sistem između klubova i sudija, a i najveći klubovi na Apeninima su žestoko kažnjeni. Sigurno da je najgore prošao Juventus kojem su oduzete dvije titule zbog namještanja utakmica, te su izbačeni u Seriji B što je bio šok za svjetski fudbal. Milan, Fiorentina i Lazio su prošli nešto bolje jer su im samo oduzeti bodovi, a najviše je profitirao Inter kojem su uručene navedene titule.

Međutim, Juventus se vratio jači nego ikada i dominira već sedam godina na Apeninima i može se reći jedini čuva obraz Italijana u evropskim takmičenjima. Posljednji bljesak što se tiče italijanskih klubova imao je Inter koji je 2010. godine osvojio Ligu prvaka, ali je onda nevjerovatno pao i već sezonama ne može da dođe ni do kvalifikacija za LP.

Potražite više informacija na temu Serie A:

Juve je u posljednje tri godine igrao dva finala Lige prvaka, ali nije mogao da se nosi s Barcelonom i Real Madridom. Stara dama jedina drži korak s ostalim velikanima, ali jasno je da je sve to daleko od vremena kada su Parma, Sampdoria, Napoli i Torino bili standardni finalisti evropskih takmičenja. Ostaje samo nada da će Italijani uspjeti izaći jači iz ove crne rupe u kojoj se nalaze, ipak, jasno je da će im za to trebati još mnogo vremena.

Zaprati AS Roma, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
AS Roma Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Promo

Top Komentari

komedija
Seria A je fudbal, sve ostalo su pokusaji fudbala.
12 6
rifresh
Seria A ,pomalo pocinje opet da se stabilizuje,tu je i Roma medju 8 najboljih u LP,tu je i Lazio u EL. malo im jos fali financijske potpore mada je opet mozda i dobro sto ne zaradjuju igraci previse. Jos samo treba naglasiti da je Ronaldo presoa iz Barce u Inter zato sto mu je Barcelona odbila povecati platu,a u Interu su mu dali koliko je zelio.
6 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi