BiH ne igra za 5. mjesto, sutra su u Sarajevu!

Odlično izdanje na Eurobasketu

BiH ne igra za 5. mjesto, sutra su u Sarajevu!

A. Čaušević

Ženska košarkaška reprezentacija BiH izborila je kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo nakon što je Eurobasket okonččala među šest najbolje rangiranih reprezentacija.

Košarkašice BiH su Eurobasket završile sa dva poraza i četiri pobjede, a posljednji trijumf stigao je danas nakon što je savladana Švedska 82:63.

Utakmice za peto mjesto neće biti, pa će bh. ekspedicija već sutra biti u Sarajevu gdje će biti održana i press-konfernecija nakon ogromnog uspjeha naše košarke.

Više detalja o samom dolasku i organizaciji bit će poznato uskoro. Iz PR službe KSBiH nam je rečeno da će se Savez oglasiti zvaničnim saopštenjem.

Podsjećanja radi, Bosna i Hercegovina predvođena fenomenalnom Jonquel Jones je pobijedila Belgiju, Tursku, Hrvatsku i Švedsku, dok su upisani porazi od Slovenije i Francuske.

Več ranije je odlučeno da neće biti utakmice za peto mjesto, a konačni plasman zavisi od koš-razlike, pa da li će BiH na kraju biti peta zavisit će od ishoda utakmice Španije i Rusije. Ukoliko trijumfuju Ruskinje, bh. reprezentacija će završiti kao peta.

Kakav je put do plasmana na SP?

Kvalifikacioni turnir za SP igra se u feburaru 2022. godine, a od 16 ekipa, deset će izboriti plasman na pomenuto prvenstvo svijeta, koje je na rasporedu 2022. godine, tačnije od 23. septembra do 2. oktobra u Australiji.

Na Munodbasketu za košarkašice učestvovat će 12 selekcija. Australija kao domaćin i pobjednik Olimpijskih igara u Tokiju izborit će direktan plasman.

Sistem kvalifikacija bi se igrao turnirski, a domaćini i grupe bit će poznate krajem ove godine. Kvalifikacioni sistem bi trebao sačinjavao četiri grupe sa četiri selekcije, gdje bi dvije prvoplasirane i dvije najbolje trećeplasirane izborile plasman na Mundobasket, ali FIBA treba da ozvaniči konačan sistem kvalifikacija u narednom periodu.

Promo

Top Komentari

sportskenovosti
Eto baketa na aerodrom da im aljine zlatne kasike podijeli
10 13
user1597698961
Ovo sam vec znao ,bil je receno da ce kos razlika odluciti o 5 i 6 mjesto,,ali sam mislio da su promijenili u medjuvremenu pa nisam na proslom postu htio pisati.. Imamo +19 ,sumnjam da ce i spanija rusiju nabiti vise od 19 a i rusija spaniju,ocekujem njihov egal mec,tako da bi vjerovarno trebali zavristii 5ti na ovom evropskom
6 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi