Litvanija pošteno do kraja: Okrenuli Bugare u finišu i nastavili niz nepobjedivosti

Kvalifikacije za SP

Litvanija pošteno do kraja: Okrenuli Bugare u finišu i nastavili niz nepobjedivosti

M. Šljivak

Košarkaška reprezentacija Litvanije savladala je večeras u Samokovu selekciju Bugarske rezultatom 72:70 i nastavila je niz nepobjedivosti u grupi kvalfikacija za Svjetsko prvenstvo.

Nezaustavljiv je po Litvance bio Aleksandar Vezenkov. Košarkaš Olympiacosa i glavna zvijezda bugarske selekcije igrao je sjajnu košarku, ali na kraju nije imao pravu podršku i Bugari su ostali bez pobjede.

Litvanci bolje ulaze u ovaj meč. Gosti su imali konstantno vodstvo sve do finiša prve dionice kada Bugarska pravi seriju od 10:0 i prelazi u vodstvo za 22:16 nakon deset minuta igre.

U drugom periodu Bugari su ti koji su održavali prednost u većem dijelu igre. Ipak, Litvanija je ovog puta ta koja odigrava bolje završnicu dionice i na odmor odlazi sa četiri poena prednosti, 34:30.

Međutim, Sasha Vezenkov i ekipa u nastavku igraju odličnu košarku. Bugarska odmah vraća prednost na svoju stranu i nakon 30 minuta igre oni su imali četiri poena prednosti, 55:51.

Bugarska je na otvaranju posljednje dionice otišla na plus 10 (61:51) i činilo se kako će domaća selekcija doći do sigurne pobjede nad favorizovanim rivalom.

Međutim, Litvanci nisu odustali. Pojačali su odbranu, to im se isplatilo jer Bugarska nije mogla dugo ništa da pogodi i na nešto više od tri minute prije kraja Litvanija dolazi do vodstva od 65:63.

Ušlo se potom u veoma uzbudljivu završnicu. Na minut do kraja Litva je imala prednost 71:70, a do kraja meča Bugari su ispustili nekoliko dobrih šansi da dođu do pobjede i na kraju Litvanija dolazi do pete pobjede.

Potražite više informacija na temu FIBA Svjetsko prvenstvo:

Bugarska je sada na omjeru od 1-4 i s mnogo manjim šansama za plasman u narednu fazu takmičenja. U posljednjem kolu dolaze u Bosnu i Hercegovinu.

Vezenkov je meč završio s 29 poena i 11 skokova i jedini je bio dvocifren u svojoj selekciji. Kod Litvanije Brazdeikis je ubacio 13, a Grigonis 12 koševa.

Promo

Top Komentari

Pajkan
Sto neće kad im se pobjede računaju u trećem prozoru.
4 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi