Dubai ostaje bez Eurolige, ali igrat će ABA ligu i Eurocup?
FOTO: EPA

Novi "kolačić" u evropskoj košarci

Dubai ostaje bez Eurolige, ali igrat će ABA ligu i Eurocup?

H. Zilić

Regionalna, ali i evropska košarka od naredne sezone neće biti ista sve su prilike. Na sceni ćemo gledati bogati klub iz Dubaija koji je spreman da se priključi klupskoj košarci na Starom kontinentu.

Dubai je osigurao budžet od 12 miliona eura i ulazi u evropsku košarku s klubom koji tek trebaju da formiraju igrački i da pronađu trenera.

Mediji koji su specijalizirani za košarku pišu da Dubai nije uspio da postigne dogovor sa Euroligom pa ipak neće u najjače evropsko klupsko takmičenje.

Ipak, pronašla se opcija da Dubai gledmao u Eurocupu gdje će probati kroz to takmičenje da izbore nastup u Euroligi. Poznato je da osvajač Eurocupa naredne sezone ima pravo nastupa u Euroligi.

Dubai također ulazi u regionalnu ABA ligu što nije baš naišlo na pozitivne komentare među regionalnim klubovima.

Oglasi

Novom klubu se i tu otvara mogućnost ualska u Euroligu jer će ABA liga po svemu sudeći i u narednim sezonama imati mjesto u Euroligi koje će pripasti osvajaču regionalne lige.

Najviše se ovoj odluci protive vodeći klubovi u regiji Partizan, Crvena zvezda, Budućnost, Cedevita Olimpija, smatrajući da jedan klub koji nema veze sa Evropom, a kamoli našom regijom može uzeti bitno mjesto.

Dubai će tek da formira tim, a planiraju da dovedu što više zvijezda, novac će biti najmanji problem.

U cijeloj priči je i potraga za iskusnim i provjerenim trenerom, a šuška se već sa nekim imenima, ali daleko je to od bilo kakve realizacije.

Čini se da je arapski novac uspio da poremeti evropsku košarku, a kako će izgledati utakmice Dubaija tek ćemo da vidimo.

Potražite više informacija na temu Eurocup:

Tačnije, da li će biti domaćini u svom gradu što bi značilo za timove duga putovanja i velike troškove pogotovo za ekipe u ABA ligi ili će Dubai neki evropski grad izabrati za domaće mečeve, naravno uz određeni finansijski dogovor.

Zvanične informacije cijele priče trebali bi imati do kraja tekuće sezone, a na ljeto će biti i jasnija slika rostera novog kluba na košarkaškoj sceni.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi