Beogradu u leđa gleda cijela Evropa: Ono što imaju Paritzan i Crvena zvezda drugi mogu samo sanjati
FOTO: EPA

Sjajne statistike na kraju regularnog dijela Eurolige

Beogradu u leđa gleda cijela Evropa: Ono što imaju Paritzan i Crvena zvezda drugi mogu samo sanjati

Haris Zilić

Završen je regularni dio u košarkaškoj Euroligi sa sinoćnja četiri duela koja nisu imala veliku rezultatsku važnost, tako da smo kompletirali tabelu pred doigravanje.

Dirketno u play-off sa prvih šest pozicija idu ekipe Real Madrida, Panathinaikosa, Monaca, Barcelone, Olympiacosa i Fenerbahcea, to su ujedno i ekipe koje su odigrale sjajan regularni dio sezone.

Od sedme do desete pozicije smjestile su se ekipe Maccabija, Baskonije, Anadolu Efesa i Vritusa, pa smo dobili i parove play-ina.

Play-in se po prvi put od ove sezone igra u Euroligi po uzoru na NBA, a parovi play-ina su:

Maccabi Tel Aviv - Baskonia i Anadolu Efes - Virtus.

Oglasi

Pobjednik duela Maccabi Baskonia ide dirketno u play-off, a poraženi iz tog meča igrat će sa boljim iz duela Anadolu Efes - Virtus za popunu osmog mjesta u play-offu.

Partizan je završio na 11. mjestu s omjerom 16-18 i pobjeda je beogradskom timu nedostajala za play-in, dok je Crvena zvezda okončala sezonu na 16. poziciji s omjerom 11-23.

Ipak, beogradski klubovi su u jednom segmentu ove sezone bili nedodirljivi za ostatak evropskog košarkaškog karavana.

Na domaćim utakmicama Partizana i Crvene zvezde bilo je ubjedljivo najviše navijača ove sezone.

Oglasi

Tako je domaće utakmice Partizana u prosjeku gledalo 19.916 gledalaca, a utakmice Crvene zvezde u prosjeku 17.842, ovo su podaci Eurolige.

Na trećem mjestu u ovom poretku je Žalgiris sa prosjekom od 14.773 gledatelja na domaćim utakmicama, a u TOP 5 su još Panathinaikos (14.767) i Anadolu Efes (12.324).

Najmanji prosjek na domaćim utakmicama imala je ekipa Monaca koju je u prosjeku gledalo 3.990 gledatelja, ali to je i logično jer Monaco ima najmanju dvoranu u Euroligi.

Potražite više informacija na temu Euroleague:

U proteklih šest mejseci regularnog dijela Eurolige dodijeljivane su i MVP nagrade za igrača mjeseca, a jedna je otišla u ruke našeg Džanana Muse koji je bio MVP eurolige mjeseca januara tako da možemo biti ponosni.

U oktobru je MVP bio Tornike Shengelia iz Virutsa u novembru je titula otišla u ruke Dacunda Campazza iz reaala, Mario Hezonaj također iz Reala bio je MVP u decembru, pomenuti Džanan musa MVP u januaru, tako da je Real imao tri titule MVP mjeseca u nizu. U februaru najkorisniji igrač Eurolige bio je Mike James iz Monaca, a u martu je ta titula pripala Wade Baldwinu iz Maccabija.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi