Ceh bi platila BiH: Nevjerovatno o kakvoj odluci su razmišljale sudije meča Njemačka - Litvanija

Novi detalji velikog skandala

Ceh bi platila BiH: Nevjerovatno o kakvoj odluci su razmišljale sudije meča Njemačka - Litvanija

Admin Čaušević

Slično kao u rukometnim, tako i na velikim košarkaškim takmičenjima sudije svojim odlukama utiču na rezultat i namjerno ili ne daju vjetar u leđa domaćinima.

Nedjelja je donijela dva velika skandala. Prvi se desio u Koelnu, a drugi u Tbilisiju. Na meču Gruzija - Turska je bilo toliko haotično da su Turci čak zaprijetili napuštanjem turnira.

Turska je izgubila meč poslije produžetaka 88:83, ali turski košarkaši su bili kivni na sudije i domaćina pošto je došlo do fizičkog obračuna kada je napadnut Furkan Korkmaz.

I utakmica Njemačka - Litvanija, za bh. javnost mnogo bitnija, je otišla na stranu domaćina i to poslije dva produžetka. Konačan rezultat glasio je 109:107.

Sudije su se pobrinule da budu u centru pažnje. Pri kraju treće četvrtine nakon tehničke greške za selektora Njemačke Litvanci nisu izveli dodatno slobodno bacanje što je protiv svih pravila.

Oglasi

KS Litvanije se žalio poslije utakmice, ali iz FIBA-je stiglo pomalo i apsurdno objašnjenje da to nisu uradili u predviđenom roku, odnosno najduže sat vremena nakon utakmice.

"Po završetku utakmice, reprezentacija Litvanije je uložila žalbu zbog nedosuđenog zasluženog slobodnog bacanja nakon tehničke greške dodijeljene ekipi Njemačke sa 1:26 do kraja treće četvrtine.

Glavni sudija je proglasio protest neprihvatljivim jer su razlozi protesta izrečeni van predviđenog vremena od 60 minuta nakon utakmice.

Također su istakli da bi, da je protest bio prihvatljiv, on bio odbijen jer navedeni razlog nije jedan od razloga zbog kojih se može podnijeti prigovor", saopšteno je iz FIBA-e.

U međuvremenu pojavio se novi snimak nastao u posljednjim sekundama regularnog dijela kada su sudije razmišljale o zaista nevjerovatnoj odluci.

Oglasi

Naime, sudije su htjele da dopuste Litvancima da "zaostalo" slobodno bacanje izvedu poslije isteka 40 minuta, odnosno na kraju regularnog dijela kada je rezultat glasio 89:89.

Tako bi ustvari Litvanci imali priliku da dobiju slobodan šut za pobjedu. Da se to desilo ceh bi najvjerovatnije platila Bosna i Hercegovina.

Sa pobjedom Litvanci bi imali omjer 1:2, a Nijemci 2:1 dva kola prije kraja te bi se na taj način baltičkoj selekciji značajno povećale šanse za plasman dalje.

Na kraju bi postojala mogućnost da se zatvori krug od više reprezentacija sa omjerom pobjeda i poraza 2:3 pa bi situacija u "grupi smrti" bila i više nego komplikovana.

Međutim, na kraju je Njemačka otišla na 3:0 te je već osigurala plasman u osminu finala.

Bosna i Hercegovina je poslije pobjede nad Slovenijom stigla do omjera 2:1. U preostala dva kola jedna pobjeda bi trebala biti dovoljna za plasman dalje.

Zmajevi do osmine finala mogu i sa dva poraza protiv Francuske i Litvanije, uslov za to je da Mađarska u utorak pobijedi Litvaniju.

Podsjećanja radi, stanje u grupi B nakon tri kola je sljedeće: Njemačka je na prvom mjestu s omjerom pobjeda i poraza 3:0, slijede BiH, Francuska i Slovenija sa omjerom 2:1 te Litvanija i Mađarska s omjerom 0:3.

Top Komentari

Milfhunter
Zašto bi BiH platila ceh ako bi Litva zasluženo pobijedila, uvijek treba biti na strani pravde jer će ti se to vratiti
8 0
Mepa
Dosta je kalkulacija idemo dobiti sutra Francuze da iskoristimo sto nisu u formi i idemo dalje!
7 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi