Italija sama sebe izbacila s Eurobasketa, Fontecchio tragičar

Eurobasket

Italija sama sebe izbacila s Eurobasketa, Fontecchio tragičar

M. Šljivak

Košarkaška reprezentacija Fancuske plasirala se u polufinale Eurobasketa nakon što je danas u Berlinu savladala selekciju Italije rezultatom 93:85.

Nakon izbacivanja Srbije, Italijani su bili na korak do još jedne senzacije, ali ovog puta su sami sebe pobijedili i moraju kući.

Francuska dobro otvara meč. Tim Vincenta Colleta potpuno kontroliše prvu dionicu, imali su i 10 poena prednosti, a na mali odmor Francuzi odlaze sa sedam poena 'viška', 24:17.

Identična slika na parketu viđena je i u drugoj dionici. Imala je Italija jednu dobru seriju kojom je prišla na minus četiri (33:29), no Francuzi nisu dopustili neki preokret i do kraja prve dionice su uspjeli povećati razliku na sedam poena, 38:31.

Francuzi su imali prednost sve do završnice trećeg perioda. Italija je uspjela prvo spustiti prednost, a zatim i serijom od 7:0 zaključiti ovaj dio meča za prokret i vodstvo 62:56 u korist Italijana.

Imala je Italija plus osam na otvaranju posljednje dionice. Ipak, igra Francuske se nije raspala u tim trenucima i ostali su blizu protivnika uz promašene napade za potpuni povratak u meč.

Oglasi

Na dvije minute prije kraja meča sjajni Simone Fontechhio pogađa trojku koja razliku ponovo podiže na plus sedam (75:68), ali sudije na ovom Eurobasketu lošije su nego ikad pa su Francuzima omogućili da se ponovo vrate u meč.

Dosudili su tehničku grešku Spissuu, Fournier pogađa za 75:73 na nešto više od minut do kraja i ušlo se u neizvjesnu završnicu meča.

Fontecchio promašuje dva bacanja kojim bi vjerovatno riješio meč, Heurtel zabija za izjednačenje 77:77 na pet sekundi do kraja i posljednji napad pripao je Italiji.

Odgovornost ponovo preuzima Fontecchio. Promašio je, ostalo je 77:77 i otišlo se u dodatnih pet minuta.

Neizvjesno je bilo i u produžetku. Francuzi su ostali bez Fourniera koji je morao vani zbog pet ličnih, ali je Heurtel pogađao i održavao je prednost koju je ova selekcije stekla.

Na dvije minute prije kraja ponovo sudije na djelu. Gianmarco Pozzecco dobija tehničku, ali Heurtel ne pogađa bacanja za plus četiri (85:82).

Melli potom ide van zbog ličnih i Italijani ostaju bez bitne opcije pod košem. Rudy Gobert je radio sjajan posao, Italija se raspala i na kraju je izgubila dobijen meč, pa će Francuska u polufinalu igrati protiv boljeg iz duela Slovenije i Poljske.

Thomas Heurtel je predvodio Francuze s 20 poena, Rudy Gobert je imao 19 poena i 14 skokova, a Fournier je ubacio 15 koševa. Kod Italije tragičar Fontecchio i Marco Spissu su ubacili po 21 poen.

Promo

Top Komentari

Edin Merlin
Sudije gamad gurale francuze cijelu utakmicu…
5 0
user1661462913
Kako ovi francuzi imaju srece to nije realno
4 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi