Bivša zvijezda ponižava Jokića, Dončića i druge: "Ovo više nije naša košarka, ovo je..."
Nekadašnja zvijezda bez milosti prema evropskim igračima (AP Photo/David Zalubowski)

Arenas je žestok prema Evropljanima

Bivša zvijezda ponižava Jokića, Dončića i druge: "Ovo više nije naša košarka, ovo je..."

M. Šljivak

Nekadašnja NBA zvijezda Gilbert Arenas smatra da je razlog uspjeha evropskih košarkaša u najjačoj ligi svijeta to što su pravila omekšana u njihovu korist.

Gilbert Arenas očigledno ne voli košarkaše van Sjedinjenih Američkih Država. To se da naslutiti prema izjavi koju je dao u jednom od podcasta.

Agent Zero je uvjeren da NBA s namjerom spriječila agresivnu igru i kako je omekšala pravila da bi košarkaši iz Evrope imali priliku da zaigraju na velikoj sceni.

"NBA je 'ukinula' agresivnu košarku kako bi se otvorila prema Euroligi. Kada su Evropljani počeli dolaziti, liga je bila previše teška i prežestoka za njih. Na kraju su omekšali pravila kako bi se otvorili prema inostranim igračima", rekao je Arenas i dodaje:

"Nisu omekšali pravila za Amerikance već samo za one što dolaze iz Evrope. Šta mislite zašto govore da će Evropljani predvoditi ligu za pet godina? Više trica, dodavanja, to nije naša liga, ovo nije američki stil, to je evropski stil igre."

Oglasi

Nije se Arenas zaustavio. Nastavio je da 'melje' i da kritikuje evropski stil košarke. Kao jednog od krivaca smatra Mikea D'Antonija.

"Ovo je liga tricaša jer kopiraju evropski stil igre. Igra Sunsa pod D'Antonijem je bila - nećemo faulirati da možemo trčati i zabiti trojku. To je sve što je radio. Žele što više ovih klinaca iz Evrope kako bi mogli proširiti posao."

"Kako će NBA učiniti globalnim brendom ako je za Evropljane liga fizički prežestoka? Morali su naći način kako da im omoguće dolazak u ligu. Uveli su više šutiranja kako bi takvi igrači mogli preživjeti", rekao je Arenas.

Ova izjava nekadašnje NBA zvijezde sigurno će uzburkati strasti u najjačoj košarkaškoj ligi svijeta. Njegove riječi navode ka tome da mu smeta dominacija Luke Dončića ili Nikole Jokića.

Oglasi

Arenas je poznat po poprilično kontroverznim izjavama. Tokom karijere je također činio razne gluposti po kojima je postao prepoznatljiv.

Gilbert Arenas je trostruki All Star igrač. Većinu karijere proveo je u Washington Wizardsima u čijem dresu je bio jedan od najboljih strijelaca lige.

Pored Wizarda nastupao je još Za Golden State Warriorse, Orlando Magic, Memphis Grizzlies, a karijeru je okončao u Kini gdje je nastupao za Shanghai Sharks.

Bivši student univerziteta Arizona tokom karijere je ubacivao 20.7 poena po meču, a rekord mu je prosjek od 29.3 poena u sezoni 2005/2006.

Top Komentari

Interista
Vidi se da je neka budala i rasista ovaj tip, amerika je zemlja sa najvise rasizma na svijetu
0 0
Realno01
Ta ce Americki crnjo.Cudo jos nije napisao da je zbog crnaca ovo sve jer je sve protiv njih
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi