Raspucana Italija nije dozvolila novo brukanje, Australija pregazila Japan
FOTO: FIBA

Mundobasket se zakuhava

Raspucana Italija nije dozvolila novo brukanje, Australija pregazila Japan

Haris Zilić

Lagano se bližimo završnici prvog kruga Mundobasketa i dosta stvari je već poznato, tako da se zagrijavamo za prava uzbuđenja koja nas očekuju u drugom krugu, a zatim i u nokaut fazi.

Dobili smo još dvije reprezentacije učesnice drugog kruga.

U grupi A Italija nije dozvolila još jednu sramotu i odigrala je siguran meč protiv Filipina, trijumfovala rezultatom 90:83 i tako uz Dominikansku Republiku iz ove grupe osigurala plasman u drugu fazu.

Većinu prvog poluvremena Filipinci su odigrali vrlo dobro, služio ih je šut za tri poena sve do finiša druge četvrtine. Kada je stao šut Filipince krenula je ofanziva Italije koja je na poluvremenu imala ppednost 48:39.

U trećoj četvrtini Italija je stigla i do 13 poena razlike, a početkom četvrtog perioda i do 18 poena razlike (78:60) i tu je bilo jasno pitanje pobjednika. Na kraju konačnih

Italiju je do trijumfa predvodio NBA zvijezda Simone Fontecchio sa 18 poena i šest skokova, Giampaolo Ricci je dodao 14 poena.

Oglasi

Kod Filipina se izdvojio također NBA zvijezd ai saigrač Fontecchia iz Utah Jazza Jrodan Clarkson sa učinkom od 23 poena, sedam skokova i šest asistencija.

U direktnom duelu za plasman u drugi krug u grupi E Australija je pregzila Japan rezultatom 109:89 u utakmici u kojoj su Australci od samog početka utakmice bili u vodstvo i na parketu su bili mnogo bolji protivnik.

Australiju je predvodio sjajni Josh Giddey sa double-double učinkom od 26 poena i 11 skokova, Xavier Cooks je dodao 24 poena. Kod Japana odličan je bio Joshu Hawkinson sa 33 poena i sedam skokova.

Potražite više informacija na temu FIBA Svjetsko prvenstvo:

Iz grupe E pored Australije u drugi krug ide Njemačka, dok će Japan i Finska u razigravanje od 17. do 32. mjesta.

U srijedu se igraju preostali mečevi trećeg kola nakon kojih ćemo znati konačan izgled grupa u drugoj fazi i koje reprezentacije koliko bodova prenose. Naravno tu će biti i utakmice za plasman koje mogu biti također zanimljive.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti