Još jedan veliki favorit prerano odlazi kući

Grčka ispala od Njemačke

Još jedan veliki favorit prerano odlazi kući

E. Škorić

U polufinale Eurobasketa se nakon Španije plasirala i Njemačka. Domaćin završnice turnira pobijedio je favorizovanu Grčku sa 107:96.

Grčka je predvođena Giannisom Antetokounmpom bila ne samo favorit za pobjedu večeras, već za osvajanje Evropskog prvenstva, ali Grci su bili nemoćni u prepunoj berlinskoj dvorani protiv raspoložene domaće reprezentacije.

U uvodnim minutama utakmice Njemačka je povela najprije sa šest, pa sa devet razlike, bilo je i +10, pa i 11... ali je do odlaska na prvu dvominutnu pauzu Grčka smanjila na 31:27.

Dobar dio druge četvrtine Njemačka je održavala vodstvo, ali je Grčka napravila preokret pred odlazak na odmor i stigla do 61:57. Tada je izgledalo kao da stvari "dolaze na svoje mjesto".

No, onda je uslijedila horor dionica za Grke. Njemačka je vodila 20:1 u 3. dionici, napravila potpuni preokret, stigla do čak 15 poena prednosti, a pri ulasku u zadnji period igre na semaforu je bilo 83:71 i izgledalo je kao da će Grci teško da se vrate.

Uspjela je Grčka najzad da spusti zaostatak na jednocifren broj, no onda nova serija Njemačke, koja je u završnici meča imala i +16, pa je bilo samo pitanje kojim rezultatom će upisati pobjedu. Dodajmo i da je jedan od sudija meča bio bh. sudija Ademir Zurapović iz Tuzle.

Giannis je ubacio 31 poen uz sedam skokova i osam asistencija, ali to je bilo nedovoljno Grčkoj. S druge strane Schroder je ubacio 26 poenA uz osam asistencija, a Wagner 19 poena, koliko je na kraju ubacio i Obst.

Njemačku u polufinalu očekuje duel sa Španijom, koja je ranije danas pobijedila Finsku. Sutra se u preostalim mečevima četvrtfinala sastaju Francuska i Italija, te Slovenija i Poljska.

No, ostali smo bez glavnih favorita, bez Srbije, Grčke... Ko je sljedeći? Možda već sutra otpadnu Slovenija ili Francuska.

Top Komentari

King_Kenny
...pa iskreno ja ne znam po cemu je ova Grcka bila veliki favorit,osim Giannisa koji je igrac koji uopste nema sut,nego mu se sve svodi na fizicku dominaciju,oni nemaju nikakve vrhunske igrace...kad pogledas igracki kadar Litvanija je izgledala mnogo ozbiljnije...
10 3
SarajFK
Po cemu su grci favoriti?? Pa nasi bi ih pregazili.
3 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi