Amerikanci Italijanima "ogadili košarku": Sve je bilo gotovo već na poluvremenu

Težak poraz Azzurra u četvrtfinalu

Amerikanci Italijanima "ogadili košarku": Sve je bilo gotovo već na poluvremenu

Edmir Škorić

Svi su htjeli izbjeći Amerikance u četvrfinalu Svjetskog prvenstva u košarci, ali Italijani nisu imali sreće. Danas ih je selekcija SAD-a blago rečeno razbila rezultatom 100:63 i plasirala se u polufinale.

Nakon što je Srbija pobijedila Litvaniju, u drugom četvrtfinalu bilo je zaista neuzbudljivo i dosadno. Sve se praktično riješilo u prvih 20 minuta, kada su Amerikanci napravili veliku razliku, a onda u trećoj četvrtini dotukli Azzurre.

Uvodne minute bile su potpuno drugačije od onoga što će da uslijedi. Brojne šuteve Amerikanci ne pogađaju, Italijani su u egalu, rezultatski konstantno u igri, a onda se krajem prve četvrtine pravi razlika u korist američkih zvijezda koje odlaze na +10 (24:14).

U drugoj četvrtini je prednost američkih košarkaša rasla iz napada u napad. Bilo je +15, pa +23, a prvo poluvrijeme okončano je rezultatom 46:24.

Italijanska kriza nastavljena je i u trećoj četvrtini, a prednos u korist Amerikanaca brzo otišla i na preko 30 razlike. Italijani su bili nemoćni, razbijeni, praktično su samo htjeli da se ova agonija završi jer bilo je jasno da protiv SAD nemaju apsolutno nikakvu šansu.

Oglasi

Amerikanci jesu izgubili prošli meč od Litvanije, no u nokaut fazi su pokazali da su isključivo oni najveći favoriti za zlato na Mundobasketu, bez obzira što u svom rosteru nemaju one najveće NBA zvijezde, mada je i dalje to respektabilan sastav prepun vrhunskih košarkaša iz NBA lige poput Bridgesa, Brunsona, Ingrama, Bacnhera, Edwardsa...

Na kraju je završeno rezultatom 100:63 i Italija je doživjela zaista bolan poraz iako smo svi mi očekivali malo više uzbuđanja u ovom duelu i mnogo boljo otpor italijanskih košarkaša.

Bridges je danas bio posebno raspoložen sa 24 poena i sedam skokova, dok je Haliburton ubacio 18 poena, a dvocifren je bio još Reaves sa 12 poena. No, većina igrača učestvovala je u meču i na bilo koji način dala doprinos ovoj visokoj pobjedi.

Potražite više informacija na temu FIBA Svjetsko prvenstvo:

U redovima nemoćne Italije istakao se Fontecchio sa 18 poena, dok je Tonut ubacio 11, a tek sa osam poena je Spissu bio treći strijelac ekipe, što jasno govori koliko je danas ova selekcija bila nemoćna.

Amerikanci u polufinalu igraju protiv pobjednika sutrašnjeg meča Njemačka - Latvija, dok će pobjednik meča Kanada - Slovenija ići na Srbiju.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi