Kao da je sam Nikola Jokić tu: Još jedno superiorno izdanje Srbije na Mundobasketu

Uvjerljiva pobjeda

Kao da je sam Nikola Jokić tu: Još jedno superiorno izdanje Srbije na Mundobasketu

Edmir Škorić

Košarkaši Srbije odigrali su drugi meč na Mundobasketu u Manili, a rival je bio Portoriko. Orlovi su prelagano došli do novog trijumfa, rezultatom 94:77.

Nakon što je razbila Kinu u 1. kolu, Srbija je u 2. također bila dominantna te je bez ikakvih problema slavila nad Portorikom rezultatom 91:73, čime je obezbijedila plasman u narednu rundu.

Srbija je meč otvorila sa 8:0, ubrzo je imala i 12 poena, bilo je i +18 (27:9), ali je ipak prvu četvrtinu vodila 27:15.

Dominacija srbijanskih košarkaša se nastavila i u drugoj četvrtini, prednost nad Portorikom je rasla iz napada u napad, pa je na poluvremenu bilo okrugo 30 poena razlike (57:27).

U trećoj četvrtini izabranici Svetislava Pešića su se malo i opustili, pa je u istoj Portoriko bio mnogo bolji (31:18), smanjivši tako zaostatak na 17 poena. Na kraju treće četvrtine bilo je 75:58.

Oglasi

No, davno je bilo jasno da će Srbija ostvariti pobjedu, pa je bez ikakvog opterećenja ušla u zadnjih 10 minuta utakmice. Utakmica je okončana rezultatom 94:77.

Bogdan Bogdanović je ubacio 17 poena u sastavu Srbije, baš kao i Nikola Jović, Aleksa Avramović 15, dok je Nikola Milutinov imao učinak od 12 poena i čak 15 skokova.

U redovima Portorika dvocifren su bili Pineiro koji je ubacio 14 poena uz jednu asistenciju, te Howard sa 13 poena.

Srbija, podsjetimo, igra na Svjetskom prvenstvu bez najboljeg igrača i prve zvijezde, aktuelnog NBA prvaka Nikole Jokića, a nema niti euroligaške zvijezde Vasilija Micića, no svejedno Pešićev tim za sada izgleda dosta dobro, mada će prave izazove imati u narednim utakmicama.

Ranije danas Južni Sudan je deklasirao Kinu sa 89:69 u grupi B, pa Sudanci imaju dva boda i protiv Srbije će pokušati da naprave senzaciju, a istovremeno se nadaju da će im pomoći Kina koja bi zaustavljanjem Portorika omogućila Sudanu da prođe dalje.

Potražite više informacija na temu FIBA Svjetsko prvenstvo:

Što se tiče današnjeg programa Svjetskog prvenstva u košarci, završeni su mečevi Venecuele i Zelenortskih ostrva (75:81), Novog Zelanda i Jordana (95:87 nakon produžetaka), Obale Slonovače i Irana (71:69), te Gruzije i Slovenije (67:88).

U toku je derbi grupne faze Grčka - SAD, a kasnije se još sastaju Brazil i Španija, čime će današnji program biti kompletiran.

Top Komentari

Jedni od glavnih kandidata za zlato. Jaki i bez Jokare.
1 2
staimaba
Divota je gledati te mlade igrace iz srpske repke. Mislim da je mozda cak i bolje sto nema ove ili one velike "zvijezde".
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi