Antonio Rudiger je večeras začepio usta svima koji su izvrijeđali njega i islam
Zvijezda Real Madrida odlučila je javno progovoriti (Foto: Instagram)

Oglasio se fudbaler Real Madrida

Antonio Rudiger je večeras začepio usta svima koji su izvrijeđali njega i islam

M. Šljivak

Njemački reprezentativac i član Real Madrida Antonio Rudiger obratio se večeras javnosti nakon što ga je jedan njemački list proglasio islamistom uz optužbe da veliča terorističke organizacije s podignutim prstom na sedždi. On im je večeras za sva vremena začepio usta.

Jedan njemački list pokušao je napraviti potpuni haos od života defanzivca Real Madrida Antonija Rudigera. Zbog fotografije s Instagrama na kojoj diže prst u zrak, što je sasvim normalna pojava u islamu, optužili su ga za ekstremizam i podršku terorističkim organizacijama.

DFB je odmah stao u zaštitu reprezentativca. Rudiger se nije oglašavao do danas kada je odlučio sve javno reći i objasniti onima koji nemaju pojma o islamu šta simbol podignutog prsta znači.

Poručio je kako ga niko neće zaustaviti da prakticira svoju vjeru i najavio je tužbu protiv lista zbog pokušaja da mu se ocrni ime i ugled.

"Kako bih obilježio početak mjeseca ramazana objavio sam post na Instagramu. Fotografija je tu već 13 dana i imala je reach od nekoliko miliona, te apsolutno niko nije rekao ni riječ."

Oglasi

"Međutim, proteklih dana fotografija je iskorištena od individualaca kako bi iznijeli neosnovane optužbe. Gestikulacija koju korist se zove tavhid. To u islamu označava simbol jedinstva i jedinstvenosti Boga."

"Ova gestikulacija je raširena među muslimanima širom svijeta i nije predstavljena kao problem njemačkih vlasti u proteklim datima. Kao istinski musliman, prakticiram vjeru, ali se distanciram od bilo kakvog ekstremizma i optužbi za islamizam."

"Nasilje i terorizam su neprihvatljivi. Borim se za mir i toleranciju. Mnogi članovi moje porodice su drugih vjera. Bez obzira na to poštujemo jedni druge i zajedno slavimo praznike. Poštovanje i tolerancija je osnovni princip za sve u našoj porodici."

"Jasno mi je da sam na ovaj način omogućio trećim licima priliku da dobiju na značaju zbog mog poteza i da namjerno pogrešno protumače moju objavu kako bi izazvali podjele. Neću im više ponuditi takvu mogućnost i zbog toga sam odlučio sve raščistiti. Neću dozvoliti da me vrijeđaju i predstavljaju kao islamistu. Odlučio sam se na tužbu jer se ovdje radi o propagandi i podjelama. uvijek ću se odlučno braniti od toga", poruka je Antonija Rudigera.

Oglasi

Zbog čega je podignuti prst izazvao problem?

Simbol podignutog prsta u svojim objavama koristi teroristička grupa Islamska država (ISIL).

Džihadisti takozvane 'Islamske države' prepoznatljivi su po ovom simbolu. To je nažalost obilježilo sve ostale muslimane jer doslovno 'rezervisan' simbol samo za džihadiste.

Ispruženi kažiprst u islamu je odavno prisutan. Koristi se za vrijeme šehadeta, islamskog svjedočenja vjere i taj simbol se odavno spominje u hadisima.

Poslanik Muhamed je po predanjima za vrijeme molitve pružao prst desne ruke u vis i od tog trenutka taj gest među muslimanima predstavlja vjeru u jednog Boga.

Nažalost, određene skupine su ovaj simbol prisvojile i napravile su ozbiljan problem muslimanima širom svijeta, pa i svjetski poznatim licima kao što je Antonio Rudiger.

On je odlučio javno reagovati i objasniti šta ovaj simbol predstavlja, te je riješio mnoge nedoumice u javnosti.

Zaprati Real Madrid, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Real Madrid Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

struja
Sam je sebi ....
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi