Joe Pesci i Al Pacino poslije 29 godina nominovani u istoj kategoriji

Ovo niste znali od dodjeli Oscara

Joe Pesci i Al Pacino poslije 29 godina nominovani u istoj kategoriji

Sponzorski tekst

U Dolby teatru u Los Angelesu će biti održana 92. dodjela Oscara koja će ove godine biti u centru pažnje zbog nekoliko izvanserijskih filmova.

Bliži se 92. dodjela Oscara i vjerovatno ste već čuli sve bitno vezano za nominacije, sigurni smo i da imate svoje favorite na koje se možete i kladiti, tako da ćemo se u nastavku teksta baviti nekim zanimljivostima vezanim za ovaj događaj.

1. Do 1941. novine su objavljivale pobjednike prije same ceremonije.

2. „Moonlight“ je 2017. godine postao prvi film koji je osvojio Oscara sa glumačkom postavom sačinjenom isključivo od Afroamerikanaca.

3. Filmovi s najviše nominacija u historiji su „All About Eve“, „Titanic“ i „La La Land“. Sva tri filma brojala su po 14 nominacija.

4. Karte za prvu dodjelu Oscara koštale su pet dolara.

5. Prvi i jedini nijemi film koji je osvojio Oscara za najbolji film je „Wings“ 1929. godine.

6. Walt Disney drži rekord sa najviše nagrada - čak 26.

7. Glumica Meryl Streep nominovana je čak 21 put, dok od glumaca rekord drži Jack Nicholson koji je 12 puta nominovan za ovu prestižnu nagradu.

8. Katharine Hepburn je rekorder sa četiri Oscara za najbolju glumicu (1934, 1968, 1969. i 1982)

9. Najmlađa dobitnica Oscara je Tatum O'Neal koja je 1974. godine kada je osvojila nagradu za najbolju sporednu ulogu u filmu „Paper Moon“ imala svega 10 godina.

10. Najstariji glumac koji je dobio Oscara je Christopher Palmer (82) koji je dobio čuvenu statuetu 2012. godine u kategoriji za najboljeg sporednog glumca u filmu „Beginners“.

11. Film „Titanic“ reditelja Jamesa Camerona nominovan je 1998. godine u 14 kategorija, a osvojio je 11 Oscara te godine.

12. Najkraći govor ikada na dodeli Oscara održao je glumac Joe Pesci kada je dobio Oscara za film „Goodfellas“ 1991. godine, a govor je trajao tri sekunde.

Dok sa nestrpljenjem čekamo najveći holivudski događaj, ljubitelji filma i sedme umjetnosti mogu dodatno da zarade na svojim prognozama povodom predstojeće dodjele Oscara, jer kladionica Mozzart je i ove godine izašla sa ponudom koja se ne odbija.

U kategoriji za najbolji film najveće šanse se daju filmu „1917“ (kvota 1,45), tu Tarantinovov „Once Upon a Time… in Hollywood“ (kvota 7,00), ali ne možemo otpisati ni film „Joker“ sa sjajnom kvotom 15,0. Odlične kvote vas čekaju ukoliko znate kome će otići Oscar za najbolju režiju, a tamo su imena poput Sema Mendesa, Scorsesea i Tarantina.

Možda i najinteresantnije biće klađenje na nominovane u kategoriji najbolji sporedni glumac, gdje je favorit Joaquin Phoenix. Interesantno je da su prije tačno 29 godina Al Pacino i Joe Pesci bili nominovani u istoj ovoj kategoriji, kada je pobjedu odneo Pesci.

Sve kvote na Oscara pogledajte OVDJE.

Top Komentari

Rajvosa2019
Moj rahmetli mentor mi je uvjek govorio da je loto - kockarnice i kladjenje porez za bu-da-le. A sto se tice glumaca Al Pacino je za mene jedan od najboljih glumaca , smeker sa jedinstvenim stilom
3 0
kajzerfrancbekenbauer
Cuj extra bonus ponude, to znaci kvazi da namjeravaju doticne da ogule do gole koze. Bolje fasovati virus ovaj nego zarazit se njima "cifutima"
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti