Da li kosti pucaju kod kiropraktičara?

Kiropraktika – pitanja i odgovori

Da li kosti pucaju kod kiropraktičara?

Kako je kiropraktika jedna sasvim nova metoda liječenja na našim prostorima rijetki su imali mogućnost da osjete efekat kiropraktičke terapije. Mnogi razmišljaju o korištenju kiropraktičkih tretmana, ali se dvoume…

Razlog zbog kojeg će mnogi pacijenti oklijevati da krenu sa kiropraktičkim tretmanima je  nedovoljne informisanost. Iz tog razloga ću da ove sedmice odgovorim na najčesća pitanja vezana za kiropraktičku terapiju.

- Da li je kiropraktika sigurna?

Kiropraktika je potpuno sigurna i komplikacije su jako rijetke. Postoji veoma mali broj prijavljenih povreda poslije kiropraktičkih tretmana, naročito ako se uporedi sa drugim vrstama terapija. Veoma je bitno da se kiropraktikom i liječenjem pacijenata bave educirani doktori kiropraktike!

- Da li je kiropraktika bolna?

Tokom kiropraktičke manipulacije bolovi su jako rijetki. Moguća je pojava kratkotrajne neugode kojoj slijedi osjećaj opuštanja i prijatnosti. Tokom rada sa napetim mišićima moguća je pojava osjećaja neugode koji kasnije popusti i prelazi u osjećaj lakoće.

Poslije kiropraktičkog tretmana u nekim slučajevima je moguća pojava reakcije. Tijelo reaguje i potrebno mu je izvjesno vrijeme da se prilagodi na promjenu funkcije koja nastaje tretmanom. Nelagodni i neugodni osjećaji koji se tada javljaju, nestaju sami od sebe nakon 1-2 dana.

Važno je naglasiti da su navedenii bolovi rijetki i da je u većini slučajeva kiropraktika potpuno bezbolna!

- Da li se pršljenovi mogu pomjeriti iz svog ležista?

Kičmeni pršljenovi su čvrsto stabilizovani sa ligamentnim strukturama i mišićima i njihova prirodna funkcija je mala, ali veoma bitna, pokretljivost. Zbog čvrste stabilnosti, nije moguće da pršljenovi "iskoče" iz svog ležišta. Kiropraktičar prilikom svojih tretmana ne pomjera pršljenove, nego olakšava nihov mobilitet.

- Da li zvuk pucanja koji se može čuti tokom tretmana, znači da kosti pucaju?

Specifičan zvuk koji nastaje tokom kiropraktičke manipulacije je posljedica promjene pritiska u zglobovima, a stvara ga tekućina i gas koji se nalaze u njima. To nema veze sa "pucanjem" ili "lomljenjem" kostiju.

- Koliko tretmana je potrebno?


Količina tretmana se razlikuje od vrste problema. Okolnosti koje utiču na to mogu biti  dužina vremena tokom kojeg problemi/bolovi postoje, ili u kojoj fazi problema se jedna osoba nalazi.
Prosječna serija kod kiropraktičara se sastoji od 3 tretmana, ali kako se svakom slučaju prilazi s posebnom pažnjom, broj tretmana u zavisnosti može biti veći ili manji.
Ako pacijent ne osjeća poboljšanje nakon 3 tretmana, sa priličnom sigurnošću se može zaključiti da problem nije biomehaničkog porijekla i pacijent dobija upute za dalje zdravstvene preglede.

- Kako održati efekat kiropraktičke terapije što duže?


Slušajte savjete koje vam kiropraktičar daje i radite rehabilitacione vježbe koje vam se prepišu kako bi imali što optimalniju terapiju. Aktivni dio terapije u kojem pacijent ima svoju odgovornost je jednako važan kao i sam tretman. Svrha rehabilitacije je da pojača efekat tretmana.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.