Svjetska senzacija iz Zenice: Lana, Lejla i Marijo zaslužuju spomenik!
Lana Zakić je primjer djeteta koje bi u Finskoj imalo svaku privilegiju, jer ovakva djeca kasnije kreiraju revolucionarne ideje, potiču razvoj, doprinose boljitku...

"Čudo svih čuda u svemiru"

Svjetska senzacija iz Zenice: Lana, Lejla i Marijo zaslužuju spomenik!

Jučer je svoje mjesto u moru vijesti pronašla i jedna agencijska što se šaha dotače: "Šahovska prvakinja Federacije BiH za 2017. godinu je Nadina Mahmutbegović iz Živinica, drugo i treće mjesto osvojile su mlade članice Šahovskog kluba Čelik, Lana Zakić i Lorena Čerkez. Na prvenstvu je nastupilo 50 učesnika, a igrano je po švicarskom sistemu od devet kola sa tempom igre 20 minuta po igraču, uz dodatak od 10 sekundi za svaki odigrani potez..."

Prvo, koga danas šah zanima uopće. Kako se neko odluči baviti šahom, jednako je zanimljivo pitanje kao i kako je Mesud Pezer skontao da baca kuglu u BiH...

Dva pitanja

Samo ta dva pitanja dovoljna su za iskazati ogroman respekt prema najboljima u bilo čemu, pogotovo šahu. Taman da se troje ljudi takmiči, najbolji od njih je legenda, vaistinu.

U konkurenciji šahistkinja, a u kontekstu Prvenstva FBiH treba međutim odati posebno priznanje drugoplasiranoj takmičarki, sve i kad bi se samo njih tri takmičile.

Lani Zakić!

Nevjerovatna je priča ove desetogodišnje djevojčice. Drugoplasirane takmičarke na Prvenstu FBiH!

Da, da, pravilno ste pročitali. Desetogodišnjakinja je drugoplasirana takmičarka na seniorskom Prvenstvu FBiH u šahu.

Lana se rodila 2007, a njenu genijalnost potiče njen otac Marijo, kojemu zbog svega što jeste također treba uručiti orden. Kao i majci Lejli, koja im pruža svesrdnu podršku.

Marijo i Lejla žele da njihova kćerka iskoči iz sivila u kojem zajedno žive/živimo, pa makar i na ovaj način.

"Kako se ja bavim karateom, trener sam zeničkog Čelika, tako je bilo logično da krene mojim stopama. Već sa četiri godine odveo sam je na trening, svidjelo joj se i počela je već od malih nogu da bilježi značajne rezultate. Osvojila je razne medalje, prošle godine izabrana je za najpesrpejtivniju sportašicu zbog rezultata u karateu", priča Marijo.

To što je odlična učenica i trenira karate nije je spriječilo da pronađe još jednu zanimaciju.

Gledala i naučila

"Osim karateom, ja učestalo igram šah i kako su kod mene dolazili juniorski prvaci ona je to gledala i gledajući naučila. Aktivno igra šah od šeste godine. Prošle godine bila je treća u BiH, sada je imala isto bodova kao i prvakinja FBiH, 3,5:3,5, ali su dodatni kriteriji odlučili da bude druga. Možda bi zvučao subjektivno da je sam hvalim, ali mnogo velemajstora tvrdi da je izuzetno talentovana. Od prije 15 dana angažirali smo zeničkog trenera, pa će sada i sa njim igrati", Marijeve su riječi.

Budući da je kod nas profitabilnije skupljati željezo nego baviti se karateom i šahom istovremeno te sa deset godina biti svjetska senzacija, možda ovi što pretenduju da dogodine budu na vlasti obrate malo pažnju i na ovaj pozitivni sportski primjer.

Ovakvi poput Lane bude nadu. Od takvih u Finskoj prave genijalce, takvi su sposobni kreirati revolucionarne ideje, potaknuti razvoj, donijeti boljitak, u Švedskoj od takvih kasnije nastanu ministri...

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi