Sjednite, 1! Zmajevi Roberta Prosinečkog srušili sve negativne rekorde

Najgori kvalifikacioni ciklus u posljednjih 10 godina

Sjednite, 1! Zmajevi Roberta Prosinečkog srušili sve negativne rekorde

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine igra jedan od najlošijih kvalifikacionih ciklusa u svojoj historiji, a to potvrđuju brojne činjenice. 

Italija, Grčka, Finska, Armenija i Lihtenštajn. To je grupa koju su Zmajevi voljom žrijeba dobili i u kojoj su trebali biti najmanje drugoplasirani da bi se plasirali na EURO. Radi se o grupi u kojoj su Italija i Grčka igrale velika takmičenja, a Finska, Armenija i Lihtenštajn nikada. Ipak, Finci će sljedećeg ljeta igrati i upisati debitantski nastup na EURO-u.

Zašto je to tako, mnogo je razloga, ali činjenično stanje je sljedeće: Zmajevi u posljednjih 10 godina nikada nisu igrali lošiji kvalifikacioni ciklus.

Negativni rekordi

Od 2008. godine, odnosno dolaska Miroslava Blaževića na klupu bh. nacionalnog tima, Zmajevi igraju već šesti kvalifikacioni ciklus, što za Evropsko što za Svjetsko prvenstvo. Trenutno se nalaze na četvrtoj poziciji u ovim kvalifikacijama što je najslabiji uspjeh u posljednjih šest ciklusa. Naravno, do kraja imamo još dva kola i možemo se popeti na maksimalno treće mjesto čime bismo izjednačili najslabiji rezultat u pomenutom periodu.

Ako tu i možemo popraviti stvari do kraja kvalifikacija, što se tiče podatka o broju primljenih golova, tu ne možemo. Zmajevi su nakon samo osam odigranih kola primili 14 golova što je rekord u posljednjih 10 godina. Prethodno su u kvalifikacijama za SP 2010., EP 2012., SP 2014., EP 2016. i SP 2018. primali redom 13, 8, 6, 12 i 13 pogodaka. Opet ćemo dodati da do kraja imamo odigrati još dva meča i to protiv Italije i Lihtenštajna pa izabranici Roberta Prosinečkog imaju priliku 'podebljati' ovaj negativni rekord.

Nadalje, u posljednjih 10 godina nikada nam se nije desilo da ne pobijedimo više od jedne utakmice na strani. U prethodnih šest ciklusa redom smo ostvarivali tri, dvije, četiri, dvije i dvije pobjede na strani, a u ovom ciklusu do sada nemamo ni jedan jedini trijum, odnosno ni jedan osvojeni bod! Šansa nam je posljednje kolo i gostovanje Lihtenštajnu gdje ćemo 'ganjati' prve gostujuće bodove, ali negativni rekord će ostati bez obzira na rezultat tog meča.

Idemo dalje, do još jednog negativnog rekorda. Zmajevi u posljednjih 10 godina nikada u kvalifikacijama nisu osvojili manje bodova. Trenutno imamo samo 10 i u slučaju da dobijemo oba posljednja meča imat ćemo 16 što je opet najlošije gledajući šest posljednjih ciklusa. Prethodno smo osvajali 19, 20, 25, 17 i 17 bodova.

Za kraj ostavljamo još nešto. Zmajevi su u dosadašnjih osam kola upisali samo tri pobjede. Ako u novembru naprave čudo pa savladaju Italiju i Lihtenštajn što je teško očekivati, onda će imati pet i izjednačit će negativni rekord jer smo po pet trijumfa imali u kvalifikacijama za EP 2016. i u kvalifikacijama za SP 2018. godine. Ipak, realnost je nešto drugačija pa kaže da ćemo mi teško dobiti Italiju i vrlo vjerovatno slaviti protiv Lihtenštajna što bi nam donijelo četiri pobjede u ovim kvalifikacijama. To će biti najmanje pobjeda u zadnjih 10 godina.

Ostavili smo još nešto. Zmajevi su za sada postigli 17 golova nakon osam kola ( tu ubrajamo i onih pet protiv Lihtenštajna), a time je izjednačen rezultat iz kvalifikacija za EP 2012. i EP 2016. godine. Ipak, do kraja gostujemo Lihtenštajnu pa vjerujemo da ćemo ipak postići barem jedan gol i izbjeći izjednačenje još jednog rekorda.

Sve ove činjenice pokazuju da su Zmajevi odigrali najlošije kvalifikacije u zadnjih 10 godina i jedne od najlošijih ikada.

Prosinečki najslabiji selektor

Uz sve to, treba se pozabaviti i statistikom Roberta Prosinečkog koji je naš najlošiji selektor u posljednjih 10 godina. Ćiro je osvajao 1,53 boda po meču, Safet Sušić 1,59, Mehmed Baždarević 1, 92, a Prosinečki 1,50.

Uz sve to, dopustili smo da se reprezentacija Finske iz naše grupe plasira na EURO. Riječ je o reprezentaciji koja nikada nije igrala nijedno veliko takmičenje.

"Neovisno od toga ko će biti u grupi BiH ima kvalitet da se plasira na Euro. BiH može igrati atraktivno, onako kako ja želim, ofanzivno. Ali, moramo paziti i na odbranu. Moramo imati prepoznatljiv stil, mislim da to možemo. Moramo pratiti mlade igrače jer je to neminovnost. Ali, pratit ćemo i domaću ligu i ne treba naglasak biti mladi ili stari. Mnogi od njih će biti priključeni reprezentaciji", ovako je pričao Prosinečki u januaru 2018. kada je u Sarajevu predstavljen kao novi selektor.

Niti se BiH (za sada) plasirala na EURO, niti je igrala atraktivno, niti je igrala ofanzivno (što pokazuje broj datih golova), niti je pazila na odbranu (što pokazuje broj primljenih golova), niti je imala prepoznatljivi stil (barem ne u svakoj utakmici), niti je imala mladu ekipu, a u reprezentaciji trenutno nema nijednog igrača iz Premijer lige. Robi nije čak ni pratio te igrače, ili ga barem niko nije vidio na stadionu.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Treba biti pošten i reći da Prosinečki nije jedini krivac za trenutno stanje. S igračkim kadrom kojeg ima na raspolaganju ne možemo i ne smijemo očekivati previše, ali tražiti da naša selekcija bude bolja od Finske i Armenije svakako nije bezobrazluk!

Ipak, ako se Robi sa Zmajevima plasira na EURO nakon Lige nacija, onda će biti prvi selektor koji je naš državni tim uspio odvesti na Evropsko prvenstvo i to bi svakako bio historijski uspjeh. Nadamo se da ćemo tako nešto i dočekati na proljeće.

Top Komentari

Rajvosa2019
Vahid Halilhodžić bi bio optimalno rjesenje . Kod Vahe nema cile mile , samo sto covjek nece da ima posla sa bagrom iz saveza . Vaha nedozvoljava da mu neko drugi daje listu igraca ili da mu soli pamet ko mora igrati a ko ne . Pametan covjek nezeli da se zamara sa krezubim sharlatanima . Daj boze da se jednog dana predomisli , a mi do tada niti imamo para niti imamo adekvatno rjesenje
29 0
milivoje
SAVEZ NAPOLJE! Dajte sportistima da vode sport,a ne kriminalci i direktori aerodroma!
20 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi