Šta će se desiti ako se na EURO plasiraju Srbija, BiH i Kosovo? Pravila UEFA-e su jasna...

Žrijeb 30. novembra

Šta će se desiti ako se na EURO plasiraju Srbija, BiH i Kosovo? Pravila UEFA-e su jasna...

Kako se krug učesnika narednog Evropskog prvenstva u fudbalu širi, tako se bliži i žrijeb grupne faze ovog takmiečnja koji će biti poludirigovan, baš kao i u kvalifikacijama.

UEFA već godinama ne dozvoljava da neke države odigraju zvanični međusobni duel ukoliko su u političkim sukobima, a ta zabrana će biti na snazi i na EURO-u narednog ljeta.

Armenija i Azerbejdžan, Srbija i Kosovo, Bosna i Hercegovina i Kosovo, Španija i Gibraltar te Ukrajina i Rusija se ne mogu susreti u međunarodnim utakmicama pod pokroviteljstvom UEFA-e, a tako će biti i na prvenstvu Evrope.

Naravno, mnoge od pomenutih država neće ni imati reprezentaciju na šampionatu najboljih selekcija Starog kontinenta, ali neke ipak hoće pa bi u slučaju da nema zabrane moglo doći do međusobnih okršaja.

Ipak, iz UEFA-e javljaju kako neće biti mogući sukobi npr. Srbije i Kosova ili Bosne i Hercegovine i Kosova ukoliko se ove reprezentacije plasiraju na EURO i da će te selekcije biti na potpuno drugim stranama žrijeba. Ukrajina i Rusija su već obezbijedile nastp na ovom takmičenju, a već sada znaju ko im sigurno neće biti rival u grupnoj fazi. Španci tako već sada znaju da neće imati poludirigovan žrijeb obzirom da Gibraltar sigurno neće igrati na EURO-u, a isto tako je nemoguć i susret Armenije i Azerbejdžana.

Sigurno da u našoj selekciji ne bi imali ništa protiv bilo kakve vrste žrijeba grupne faze EURO-a samo da se tamo konačno nađemo.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Podsjetimo, izabranici Roberta Prosinečkog su izgubili šanse da na šampionat Evrope prođu kroz kvalifikacije i ostaje im nada da će to učiniti preko Lige nacija, baš kao što i Srbiji ostaje iako ona još uvijek u kvalifikacijama ima teoretske šanse. S druge strane, Kosovo se još uvijek bori za plasman jer je u grupi A trećeplasirani sa bodom manje od drugoplasirane Češke Republike.

Žrijeb je planiran za 30. novembar, a pobjednici Lige nacija (čije finale će biti održano u martu) će biti dodani naknadno i to kao timovi iz četvrtog šešira.

Top Komentari

zmijuga.loma
Vlahadija nije dobro dosla nigdje u svijetu. Mi Bosnjaci nemamo nista protiv brace kosovara
12 1
svasta
Zato sto BiH nije priznala Kosovo i to zbog srbetina iz BiH a trebali bi priznat Kosovo ko **** Srbi!
5 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi