Superkompjuter riješio dilemu Ronaldo ili Messi

S kompjuterom se ne možete svađati

Superkompjuter riješio dilemu Ronaldo ili Messi

Da li će ikada iko riješiti dilemu oko toga ko je bolji, Leo Messi ili Cristiano Ronaldo? Ne trebamo se više brinuti, tu je superkompjuter da to uradi za nas. 

Oba fudbalera imaju svoju armiju fanova te su bili izjednačeni po broju Zlatnih lopti do prije nekoliko dana kada je Messi prešao u vodstvo od 6 - 5.

Tok se mi obični smrtnici borimo s tim da otkrijemo ko je od njih zapravo bolji, superkompjuter je to uradio za nas.

Istraživanje su proveli profesori sa Katoličkog sveučilišta u belgijskom Luevenu uz pomoć stručnjaka za podatke iz SciSporta. Oni su razvili formulu kako bi otkrili koji fudbaler je bolji. Profesor Jesse Davis otkriva kako sistem funkcioniše.

"Vrijednost nekog fudbalera se često gleda samo u tome koliko ima golova ili asistencija. Cilj je međutim rijedak događaj jer se procjenjuje da se u utakmici prosječno odigra 1.600 akcija. Naš model pregledava svaku akciju - šuteve, pasove, driblinge, startove i izačunava njihove vrijednosti".

Koristili su se Ronaldovi i Messijevi podaci od sezone 2013/14 do Ronaldovog odlaska iz La Lige na kraju sezone 2017/18 i otkiveno je da je Messi bolji fudbaler.

Potražite više informacija na temu La Liga:

Messi je na kraju imao VAEP (vrednovanje akcija procjenom vjerovatnosti) rezultat 1,21 po utakmici dok je Ronaldo biodosta skromniji s rezultatom 0,61 po susretu.

Eto dakle, Leo Messi je i definitivno najbolji fudbaler svijeta. S kompjuterom se ne možete svađati...

Top Komentari

Bhf111
Ronaldo ispao neki prosjecan igrac.
7 0
RobijasZe
poserem vam se na statistiku, samo jedete ****a svaki dan s glupim informacijama kojima ni sami ne znate izvor.
5 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti