Šta dalje čeka Zmajeve? UEFA je već zakazala žrijeb

Kvalifikacije za SP neuspješne

Šta dalje čeka Zmajeve? UEFA je već zakazala žrijeb

A. Čaušević

Bosna i Hercegovina nije uspjela, opet. Ponovo će nacija sjediti ispred TV ekrana i gledati kako se ostale reprezentacije takmiče na velikom takmičenju. A mi ćemo da gledamo kao po lošoj navici. 

Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo završene su na bolan način. Očekivanja visoka, a prizemljenje i više nego bolno.Upisana su dva poraza od Finske (1:3) te Ukrajine (0:2). Sve u svemu, gorak okus na Bilinom polju.

Ipak, ima i onih koji su osvjetlali obraz. To su navijači, 12. igrač. I pored poraza jasno su poručili igračima da nikad neće odustati od reprezentacije. Za uzvrat su dobili obećanje Ibrahima Šehića. Okupljanje više neće biti "opušteni život", već maksimalna profesionalnost.

"Napravit ćemo pravilnik i ko god bude uradio ijedan korak pogrešno mi ćemo ga dovesti pred vas pa ćemo ga zajedno kazniti. Nema više izlazaka, nema više ni kafa, mame svoje nećemo gledati dok god ne vratimo reprezentaciju na pravi put i to vam mi obećavamo. Ove mlade momke morate podržati", poručio je Šehić u razgovoru sa navijačima. Živi bili, pa vidjeli.

Na kraju je osvojeno sedam bodova iz osam utakmica uz samo jednu ostvarenu pobjedu. Drugi najlošiji učinak u grupama sa po pet reprezentacija u kvalifkacijama za SP 2022 i generalno najlošiji kvalifikacioni ciklus u historiji reprezentacije. Luksemurg i Bugarska su skupili po devet, Gruzija također sedam. Bolji smo bili od Estonaca koji kvalifikacije završavaju sa sedam bodova.

Upravu su igrač i selektor Petev kada kažu da je sve bilo dobro do subote i utakmice sa Finskom. Zaista i jeste bilo takvo. Međutim, od kakvog je ko kova pokazuje se kada je to najpotrebnije. Sve što se uradilo je olako otišlo niz rijeku. Kvalifikacije su bile neuspješne. Svako daljna rasprava je suvišna. Bod na četiri domaća duela je premalo za bilo kakva nadanja. 

Oglasi

Dublja analiza treba pokazati zašto je to tako, međutim teško je vjerovati da će doći do promjene na klupi. Petev ima ugovor još godinu i pol te će, barem prema trenutnoj situaciji biti tu i u narednom izdanju Lige nacija.

Upravo je Liga nacija ono što čeka Zmajeve. UEFA je već zakazala žrijeb. Zmajevi će igrati u Ligi B i imat će status nositelja, a protivnike će saznati 16. decembra. Šeširi izgledaju ovako:

I jakosna grupa: Ukrajina, Švedska, BiH, Island
II jakosna grupa: Finska, Norveška, Škotska, Rusija
III jakosna grupa: Izrael, Rumunija, Srbija, Irska
IV jakosna grupa: Slovenija, Crna Gora, Albanija, Armenija

Prve utakmice igrat će se u tek u junu pa će Petev imati dovoljno vremena i termina da testira neke nove igrače i pokuša dodatno unaprijediti stvari jer kako je i sam rekao poslije poraza od Ukrajine: "Napravljen je korak naprijed!"

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za SP:

Prvi naredni test je 18. decembra protiv SAD-u u Los Angelesu. Ne radi se o FIFA terminu i priliku će kako stvari stoje dobiti uglavnom igrači iz Premijer lige i oni čija prvenstva tada ne budu u toku.

Možda su u Savezu u martu planirali igranje baraža. Kako se to nije desilo morat će će gledati neke druge opcije. I dok se na proljeće drugi budu spremali za Mundijal BiH će im služiti kao idealni "sparing partner", pa nije isključiti odigravanje prijateljskih susreta protiv neke od reprezentacija zvučnog imena.

Top Komentari

nedoni46
BiH, Rusija, Srbija, Albanija, nismo se odavno pucali.
16 0
Nije.bitno
Prijateljske koristit za uigravanje, a ne za probanje mase igraca. Radi defilea igraca smo i srozali repku
16 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi