"Sudite mi po rezultatima" - Petev nije zadovoljio
Petev je tražio da mu se sudi po rezultatima

Sedam bodova iz osam utakmica

"Sudite mi po rezultatima" - Petev nije zadovoljio · Komentar

A. Beganović

"Bosna i Hercegovina ima kvalitetne igrače, pustite me da radim i sudite mi po rezultatima", izjava je koja se pamti sa prve press konferencije selektora fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine, Ivayla Peteva.

O prvom dijelu rečenice u kojoj je bugarski stručnjak istakao da BiH ima kvalitetne igrače može se diskutovati, no o ovom drugom dijelu govore egzaktni podaci.

Petev je na čelo našeg nacionalnog tima stigao u turbulentnom periodu, jednom od najtežih u historiji našeg nacionalnog tima. Pobjede nije bilo ni za lijeka, promjene na čelu Saveza koje su izazvale mali rat, a njegov dolazak je u najmanju ruku podijelio bosanskohercegovačku javnost, uvijek gladnu uspjeha, a malo kada realnu.

Na prvoj press konferenciji bugarski stručnjak je bio kao na streljani, no mogao je pretpostaviti da će se to desiti. Protukandidat u izbornoj trci bio mu je legendarni bosanskohercegovački reprezentativac Sergej Barbarez, koji je u toj borbi imao veliku podršku onih koji su ga ranije mogli imenovati selektorom, ali to nisu učinili, nego su se vješto igrali sa njegovim imenom i prezimenom.

U takvoj atmosferi, mnogi bi odustali od izborne borbe, ali bugarski stručnjak to nije učinio i upravo zbog toga "linč" koji je doživio i prije nego li je počeo raditi, ne može mu biti alibi.

"Sudite mi po rezultatima", dio rečenice kojim je na početku svog mandata kupovao mir, sada zapravo dolazi na naplatu. Rezultati su, bez obzira na sve, očajni i nikako mu ne idu u prilog. Sedam bodova iz osam utakmica, nijedna domaća pobjeda u kvalifikacijama i samo jedna pobjeda je ono što smo dobili od bugarskog stručnjaka.

Oglasi

Njegovo veličanstvo rezultat se pogiralo sa Petevom i to u trenucima kada je sve izgledalo bajkovito. Imao je bugarski stručnjak izvanrednu situaciju dva kola prije kraja kvalifikacija. Domaći dueli sa Finskom i Ukrajinom u kojima je Zmajevima trebalo četiri boda za plasman u baraž. Da mu je neko ponudio takav razvoj situacije uoči kvalifikacija, sasvim sigurno bi ga objeručke prihvatio.

No, u najvažnijem meču kvalifikacija, onom protiv Finske, Zmajevi su izgledali kao razbijena vojska, a opravdanje tražiti u neigranju Edina Džeke, u najamnju ruku bi bilo žalosno. U tom meču zakazao je bugarski stručnjak i već nakon posljednjeg sudijskog zvižduka bilo je jasno da će iz predmeta "sudite mi po rezultatima" dobiti jedinicu. Nije položio, a da li će imati priliku za popravni i da li će odraditi ugovor do kraja ostaje nam da vidimo.

Neophodno je odmah planirati kvalifikacije za EP

Istina, bilo je u ovom ciklusu i dobrih stvari, pa i dobro odrađenih mečeva od strane bugarskog stručnjaka. Međutim, na kraju se pišu samo rezultati, pogotovo onda kada izostaju jasan plan i vizija.

Mnogo toga bi bilo drugačije da su iz Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine prije imenovanja bugarskog stručnjaka jasno i glasno poručili da su ovaj ciklus i nadolazeća Liga nacije zapravo period u kojem ćemo praviti tim za plasman na Evropsko prvenstvo 2024. godine.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za SP:

Nisu se usudili jer da su razmišljali na taj način onda bi Petev dobio četvorogodišnji ugovor, a ne dvogodišnji koji mu ističe nekoliko mjeseci prije početka kvalifikacija za smotru najboljih selekcija Starog kontinenta.

I upravo zbog toga, članovi bh. fudbalske vlade trebali bi u što kraćem roku da se odrede. Ukoliko smatraju da je Petev i nakon ovih kvalifikacija dobro rješenje, treba da mu produže saradnju do kraja kvalifikacija, odnosno do kraja Evrospkog prvenstva, iili da još u ovoj godini izaberu novog vođu koji će pokušati vratiti reprezentaciju na evropsku fudbalsku kartu.

Top Komentari

Mackintosh
Podrska Petevu. A Barbarezu samo drska, u usta kockarska
7 46
Bhf111
Ne moze se ovdje biti pametan. Otjerati njega, koga dovesti? Nemojte mi samo Bazdarevica i susica i pm Nit ga kako ostaviti nit ga kako otjerati, ovo se treba mijenjati iz korijena. 40posto kriv savez, 30 posto trener i 30 posto igraci
20 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi