Obratite pažnju: U Mariboru stanuje stoper reprezentativne kvalitete
Voloder u dresu kadetske reprezentacije BiH i U-20 selekcije Njemačke

Voloder nastupa za U-20 tim Njemačke, a igrao je za BiH

Obratite pažnju: U Mariboru stanuje stoper reprezentativne kvalitete

A. Beganović

Kačavenda, Muminović, Islamović, Rankić Voloder, Mehić, Stanić, Hasić, Nikolić, Memišević i Šarić. Sastav je to kadetske reprezentacije Bosne i Hercegovine koja je prije tri i pol godine, tačnije 11. maja 2018. godine na Evropskom prvenstvu u Engleskoj poražena od Republike Irske (0:2).

Bio je to zapravo i posljednji meč neke fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine na jednom od velikih talmičenja, a od nabrojanih fudbalera rijetki su dosad u karijeri napravili ono što se od njih i očekivalo.

Uglavnom su to sada fudbaleri sa 20 i 21 godinom i u nekom normalnom procesu mnogi od njih bi trebali biti nosioci igre U-21 reprezentacije naše zemlje, a sasvim normalno bi bilo da neke gledamo i u dresu A selekcije.

Međutim, izuzmemo li Hasića koji je trenutno član Bešiktaša ali zbog teške povrede dugo vremena nije u kadru, samo je Robert Voloder igrač za kojeg možemo reći da se nastavio razvijati pravim putem.

Ali, godinu i pol nakon gore pomenutog meča Voloder, tada, a i danas fudbaler bundesligaša Kolna, promijenio je nacionalni dres. Pritisci iz Fudbalskog saveza Njemačke, pa u krajnjem slučaju i logično razmišljanje mladog fudbalera, urodili su plodom, pa je Voloder u septembru 2019. debitovao za U-19 reprezntaciju Njemačke. Nekoliko mjeseci kasnije potpisao je i profesionalni ugovor sa Kolnom, a u "pandemijskoj sezoni" 2019/2020 u nekoliko mečeva je sjedio na klupi prvom tima Kolna.

Iduću sezonu odradio je u drugom timu popularnih Jarčeva, da bi početkom ove stigao u Maribor na jednogodišnju posudbu. I pogodio je, njegove sjajne igre nisu ostale nezapažene, kako u Sloveniji, tako i u Njemačkoj. Mladi stoper standardni je član U-20 selekcije Njemačke, slovenački mediji sipaju hvalospjeve na račun njegovih igara, a u Kolnu su hvataju za glavu zbog po njih nepovoljnog dogovora sa Mariborom prilikom posudbe.

Oglasi

Naime, Jarčevi su Mariboru ostavili mogućnost da mladog stopera za određeni novčani iznos (manji od milion eura) mogu otkupiti, što će klub iz Slovenije prema informacija do kojih je došao SportSport.ba i uraditi, a kako sada stvari stoje, veoma brzo će na njemu i zaraditi.

Voloder je uz fudbalera Brava, Mitju Križana, jedini igrač u prvenstvu Slovenije koji u 17 odigranih kola odigrao sve minute, a da li se za Volodera, koji još uvijek nije izgubljen za naš nacionalni tim, trebaju boriti u FSBiH i o kakvom se igraču zapravo radi, za SportSport.ba je govorio mladi bh. stručnjak koji radi kao sportski direktor u Radomlju, Nermin Bašić.

"Odlično igra u Mariboru. Statistika sve govori. Radi se o stoperu koji zna da igra i koji može voditi igru iz zadnje linije. Ima fantastičnu lijevu nogu i pasom može probiti dvije linije. Nije onaj klasični stoper, odnosno drugačiji je i ne igra samo na sigurno prema aut liniji. Zna da ponese loptu, zna dati takozvani rizik pas što je za mene lično velika stvar. To ga odvaja od onih klasičnih stopera. Da skratim, moderan stoper", za SportSport.ba je istakao Bašić, a na pitanje da li se isplati boriti za njega, odgovorio je: "Po meni da".

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za SP:

Dakle, na potezu su u Fudbalskom savezu Bosne i Hercegovine. Slovenija nije daleko, a s obzirom da nismo Brazil i da nemamo milion registrovanih fudbalera, te da nam je danas, čini se više nego ikad, potreban svaki kvalitetni fudbaler, selektor Ivaylo Petev i njegovi saradnici, što prije bi trebali kontaktirati Volodera i vidjeti kako on razmišlja.

Na stoperskim pozicijama Zmajevi imaju dva mlada fudbalera, Denisa Hadžikadunića i Anela Ahmedhodžića, za koje se, pokazalo je vrijeme, isplatilo boriti. Koristio je na stoperskim pozicijama u kvalifikacijama i Saničanina, te Kovačevića, a konkurencija bi sasvim sigurno samo donijela dobro našem nacionalnom timu.

Promo

Top Komentari

EmirEmir111
Nemoj samo da bude dobar kao Hadzikadunic. Kolika je borba bila za njega, kao da je buduci Ramos, a ispostavilo se totalno suprotno. Nego ima dobar mladi stoper u Tuzla City-u Mustafa Šukilović, njega treba pozvati u repku.
1 8
ghast0
SS BA OVO SE TRAZI!! TAKO PRIKAZUJTE NAM MOMKE!
6 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi