Srbija ima novi grb i to s ljiljanima!

Objasnili su i zašto

Srbija ima novi grb i to s ljiljanima!

Admin Čaušević

Fudbalska reprezentacija Srbije će na Svjetskom prvenstvu u Kataru igrati s novim grbom.

Emblem za koji se odlučio FS Srbije će automatski izazvati polemike pošto se na njemu nalaze i dva ljiljana.

Ljlijani su simbol Bosne i Hercegovine. Nalazili su se na zastavi Republike BiH, a u našoj zemlji se počeo primjenjivati u srednjem vijeku kada je s Tvrtkom I Kotromanićem Bosna bila najmoćnija država na Balkanu.

U opisu novog grba iz FS Srbije su saopštili kako su Kotromanići u Bosnu ljiljane donijeli upravo iz Srbije. Tvrdnja koja će sigurno izazvati lavinu komentara.

"Usvojen je grb koji će krasiti novi dres svih reprezentativnih selekcija Srbije. Institucionalni, dosadašnji grb Sveza, ostaje kao službeni grb saveza, a novi grb će biti novi simbol s kojim će se identificirati navijači i krasit će dres svih selekcija FSS-a. Ovo odvajanje grbova urađeno je na preporuku UEFA-e i to je trend koji su pratile mnoge europske reprezentacije.

Novi grb fudbalke reprezentacije Srbije nadahnut je tradicionalnim motivima i simbolima naše zemlje kroz historiju: dvoglavi bijeli orao, ocili, ljiljani, crveni štit… Iz svakog razdoblja uzeto je po nešto i predstavlja miks naših najistaknutijih i najprepoznatljivijih simbola.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za SP:

Dvoglavi bijeli orao datira još iz doba Nemanjića, a simbol je preuzet iz Bizanta. Nalazi se na crvenoj pozadini (štitu) što simbolizira hrabrost i nekadašnje srpsko carstvo, uz motive zlatne boje. Kroz našu historiju pojavljivali su se različiti tipovi orlova, a izabrani s grba je jedan od njih. U sredini se nalazi osmokutni štit s ocilima i inspiraciju je pronašlo iz grba Kraljevine Srbije iz 1882. godine.

Ljiljan je jedan od najučestalijih motiva u heraldici. Kod nas ih susrećemo iz doba Nemanjića (grbovi, kruna, novac), a njihov simbol oslanja se na stihove iz Starog i Novog zavjeta i na kult Bogorodice. Ljiljane su od nas preuzeli Kotromanići, pa su ih od tamo uveli i u Bosnu. Identični ljiljani s grba reprezentacije nalaze se i na sadašnjoj zastavi i grbu Republike Srbije", navodi se u saopštenju.

Top Komentari

Ajax11
Hahaha, koji su to bolesnici…sve ce oni uraditi samo da kazu da je to poniklo od Srba
57 1
Erikdier21
Konačno se i Srbi vraćaju svom izvoru
30 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi