Rigorozne kazne za navijačice ako u Kataru pokažu ono što je u Evropi normalno

Zbog striktnih islamskih pravila

Rigorozne kazne za navijačice ako u Kataru pokažu ono što je u Evropi normalno

Admin Čaušević

Gledatelji pored tv ekrana tokom Svjetskog prvenstva mogu zaboraviti na uobičajne prizore sa tribina kada počne turnir u Kataru pošto se zbog strogih islamskih pravila navijačice suočavaju sa rigoroznim kaznama ukoliko prekrše pravilnik.

Navijačice bi se mogli suočiti s novčanom kaznom, pa čak i zatvorskom kaznom ako se iole opiru posljednjim udarcem na slobodu navijača, unatoč činjenici da se očekuje da će temperature u Kataru tokom turnira biti jako visoke.

Prema katarskom zakonu, stvari koje se u Evropi smatraju bezopasnima poput javnog iskazivanja ljubavi ili nošenja otvorene odjeće mogle bi dovesti do hapšenja, a navijačice će morati posebno paziti koliko kože izlažu.

Od žena koje nisu iz Katara ne očekuje se da slijede striktna muslimanska pravila odijevanja u zemlji i da nose abaju (tradicionalni dugi crni ogrtač), ali od njih se očekuje da pokriju donji dio i ramena, dok će suknjama i haljinama morati pokrivati ramena.

Slično tome, muškarci će se suočiti s novčanom kaznom i zatvorskom kaznom ako potpuno skinu svoje majice, dok majice bez rukava i majice s uvredljivim sloganima nisu dopuštene.

Navijači bi također mogli biti pogođeni kaznama do 5.000 KM za bacanje smeća tokom turnira. Neka mjesta u Kataru imat će strožija pravila od drugih, iako se očekuje da će biti dosta redara koji će biti zaduženi za prepoznavanje onih koji ih krše.

Oglasi

Na web stranici turnira navedeno je jasno upustvo navijačima: "Gosti općenito mogu nositi odjeću po svom izboru. Od posjetitelja se očekuje da pokriju ramena i koljena kada posjećuju javna mjesta poput muzeja i drugih vladinih zgrada."

"Kupaći kostimi su dozvoljeni na hotelskim plažama i bazenima. Navijači koji posjećuju utakmice trebaju imati na umu da skidanje dresova na stadionu nije dopušteno."

Nema sumnje da svi koji putuju u Katar očekuje jedno novo iskustvo i susret sa potpuno drugačijom kulturom za koju domaćini očekuju se poštuje. Možda je to sve na najbolji način opisao kapiten Francuske reprezentacije Hugo Llloris.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

"Kada smo u Francuskoj, kada dočekujemo strance, često želimo da slijede naša pravila, da poštuju našu kulturu, a ja ću učiniti isto kada odem u Katar, jednostavno", rekao je Lloris te dodao:

"Mogu se slagati ili ne slagati s njihovim idejama, ali moram pokazati poštovanje."

Top Komentari

axel42
Svaka čast za ove mjere! Ovako bi trebalo svugdje da bude. Ništa loše ovdje nevidim, a vi sa ss.ba kao da hoćete ovim textovima da kažete da su ovi zaostali ili se to meni možda čini??
6 6
Realno01
Da li se vi zapitete sto gledate utakmice.Znaci sad se frka pravi oko svega sto nema veze sa fudbalom a u pitanju je SVJETSKO PRVENSTVO U NOGOMETU! Evropa poprimila Americke sportke vrijednosti koje su zasnivane na svemu osim sportskom duhu.Podrzavaju se nastrane organizacije,golotinja itd itd.Najbolje da hoce Korona ponovo pa da gledamo samo dobri fudbal a vi ostali hajte na porno stranice pa tamo gledajte to za sta se borite
5 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi