Piksi, prepotentnost i užasna fizička sprema skupo su koštali Srbiju
FOTO: EPA

Orlovi su rano odletjeli

Piksi, prepotentnost i užasna fizička sprema skupo su koštali Srbiju · Riječ, dvije...

Adnan Beganović

Fudbalska reprezentacija Srbije u tri susreta na Mundijalu je osvojila samo jedan bod. Izabranici Dragana Stojkovića su razočarali pa se kući vraćaju mnogo prije nego li su očekivali.

Fudbalska reprezentacija Srbije Svjetsko prvenstvo je okončala bez ijedne pobjede, sa jednim osvojenim bodom. Pored Srbije bez pobjede su Mundijal okončali Kanada, Vels, Katar i Danska, a sa osam primljenih pogodaka Orlovi su zapravo druga najlošija odbrana na turniru. Samo je Kostarika primila više pogodaka u grupnoj fazi - 11.

Razočarani su u taboru Srbije, razočarani su navijači, a možda i ne bi trebali biti bez obzira na prepoznatljivu prepotentnost naših susjeda koju je do "nenormalnih" granica svojim stavovima digao i selektor Dragan Stojković Piksi - čovjek koji je do sinoć uživao respekt kod svih ljubitelja najvažnije sporedne stvari na svijetu u regionu.

Gospodin u kopačkama i gospodin uz aut liniju. Tako ga je doživljavala većina ljubitelja fudbala sa prostora bivše zajedničke države, no sinoć se Piksi u nekih dvadesetak sekundi srozao do maksimuma. Psujući švicarskim reprezentativcima šiptarske majke je Piksi rekao sve o sebi.

Selektor Srbije imao je žestoke ispade tokom utakmice protiv Švicarske, a jedan od njih bio i taj kada ga je kamera snimila kako prilikom proslave gola psuje švicarskim reprezentativcima šiptarske majke.

No, vratimo se fudbalu, iako ga je po običaju u reprezentaciji Srbije, bilo manje nego u ostalim reprezentacijama na Mundijalu. Došli su Orlovi u Katar puni samopouzdanja, najavljivao se veliki rezultat, ali već nakon prvog susreta bilo je jasno da nešto "škripi".

Istina, s druge strane stajao je Brazil, ali neshvatljiv je bio fizički pad u posljednjih pola sata utakmice. Pokušava selektor Orlova pronaći opravdanje u velikom broju povrijeđenih igrača, no postavlja se pitanje zbog čega ih je onda vodio u Katar. Fudbal je danas, nažalost mnogi će reći, mnogo više od dobrog driblinga, "vica" ili tehničke potkovanosti. Oni koji ne mogu trčati 90 miniuta u 99 posto slučajeva gube. A, reprezentativci Srbije nisu bili spremni za 90 minuta. I u takvoj situaciji nestaje i "vic", "magija", majstorstvo i tehnička potkovanost.

Oglasi

Drugi susret na Mundijalu, onaj protiv Kameruna, je zapravo bio i najvažniji za Srbiju, a u tom meču svjedočili smo vjerovatno jednom od najgorih trenerskih nastupa u posljednjih dvadesetak godina. Imala je Srbija 3:1, imala je zapravo sve u svojim nogama, ali zakazao je onaj s početka priče, onaj što kada slavi pogodak svog tima psuje šiptarske majke.

Mnogo se pričalo o toj utakmici u regionu, mnogi fudbalski analitičari su upravo Stojkovića označili kao odgovornog, a čini se da je najbolju "dijagnozu" dao nekadašnji hrvatski fudbaler Joško Jeličić.

"Biće jako važno koliko će im Dragan Stojković pomoći u ovakvoj utakmici, obzirom na to da u prve dvije utakmice apsolutno nisam vidio njegovu pomoć ni u jednom trenutku tokom utakmica. Ako je upola dobar selektor kao što je bio fudbaler, a imao sam prilike da igram protiv njega, mislim da će biti dobro. Još uvek nisam svjestan njegove vriednosti kao selektora. Isto tako, te ambicije koje su oni postavili ne znam na osnovu čega su. Pobjede protiv Portugala, Norveške, Švedske... Oprostite, morate u kontinuitetu dobro izgledati i razvijati svoju igru, kult reprezentacije, da bi mogli imati maksimalna očekivanja. Biće jako zanimljivo", uoči susreta sa Švicarskom je istakao Jeličić.

Prokockana dva boda protiv Kameruna doveli su Srbiju u situaciju da u duelu protiv Švicarske mora ići na pobjedu, što je svakako otežavajuća okolnost, pogotovo kada igrate protiv organizovanog tima kakav je švicarski.

Na terenu se vodila velika borba, a na kraju je rezultat otišao na stranu Švicaraca koji su izborili prolaz u osminu finala Svjetskog prvenstva, dok se Srbija nakon poraza oprostila od takmičenja koje se održava u Kataru.

I izveo je Piski ultra ofanzivan tim, nadajući se da će na taj neki "suhi" kvalitet ofanzivnog dijela tima uspjeti slaviti. No, pogriješio je, kao što je pogriješio kada je uoči Mundijala govorio o super kvalitetnoj reprezentaciji, koja može napraviti mnogo na Mundijalu.

Ofanzivna ekipa ostavljala je mnogo prostora u sredini, a zadnji red koji je zapravo i najslabiji dio tima, do ludila je dovodio Piksija. Ali, najmanja je krivica na njima. Selektor je morao predvidjeti šta se može dogoditi.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Imala je Srbija 2:1, ali i tada su oni koji poznaju najvažniju sporednu stvar na svijetu, znali da jednostavno naše komšije neće izdržati. A, onda u drugom dijelu utakmice, kada je Švicarska povela 3:2, ponovo je na scenu stupila očajna fizička pripremljenost Orlova. Bilo je do kraja dovoljno vremena za preokret, ali za razliku od prvog dijela, kada su i uspjevali nešto uraditi u napadu, posljednjih 30-ak minuta za to jednostavno nisu imali pluća.

Sve u svemu, Srbija je razočarala svoje navijače. Očekivali su mnogo više, ali želje su jedno, a realnost nešto sasvim drugo. Srbija ima pojedince, igrače koji igraju u sjajnim klubovima, ali selektor nije na najvažnijem turniru od tih sjajnih pojedinaca uspio napraviti tim. I sasvim sigurno će tamošnjoj javnosti morati objasniti šta se desilo u Kataru. Naravno, ukoliko bude novinara koji imaju hrabrosti da od njega traže objašnjenje.

Top Komentari

pikaboo
Kakav bi to jad bio da im reprezentacija nije puna Bosanaca, i ipet pored krade i sabotiranja nase repretentacije nista ne mogu napravit, nemate pobjede, ha haaa, mi smo bar završili grupnu fazu s jednom pobjedom i ponasali se kao civilizovani ljudi, za razliku od ove bande s agresorskim ponasanjem pa cak i u sportu i zo pred ocima citavog svijeta. Stoka umislila da igra protiv Kosova, pa haloo, igrali ste protiv Svicarske da vas prosvijetlim. Unistili ste Nejmara a sinoc ste htjeli i xaxu ali ne brat je to, tvrd momak
15 0
Slana_carsija
Ne znam čemu ova analiza i kome je korisna? Skupina ko fol fudbalera, predvođena trenerom amaterom, puni nacionalizma i šovinizma došli u Katar i obrukali se. Eto analize u jednoj rečenici
12 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi