Pitanje o fudbalskom pravilu na kvizu sve šokiralo, da li ste vi znali odgovor?

Konfuzno, ali ipak ima smisla

Pitanje o fudbalskom pravilu na kvizu sve šokiralo, da li ste vi znali odgovor?

Edmir Škorić

Još prošle godine su u jednom britanskom kvizu takmičari bili suočeni sa jako teškim pitanjem vezanim za fudbalska pravila, a na koje vjerovatno mnogi zaljubljenici u najvažniju sporednu stvar na svijetu nisu znali odgovor. Barem ne do sada.

Fudbal je veoma interesantan sport i posjeduje veliki broj pravila o igri, ali za neka od njih mnogi nisu ranije čuli, niti je bilo konkretne prilike da se kroz gledanje utakmica na TV-u sazna za ista.

Stoga je dosta konfuzno bilo pitanje na britanskom kvizu, a odnosilo se na to šta će biti ako se kod slobodnog udarca postigne autogol.

"U fudbalu, ako se slobodan udarac izvede izravno u svoj gol, šta je dodijeljeno protivničkoj ekipi?", giasilo je pitanje.

Ponuđeni odgovori bili su: "Gol", "Indirekt" i "Korner". Nastala je nevjerica među takmičarima u studiju, ali niko naravno nije bio siguran u pravi odgovor.

A šta pravila fudbalske igre kažu? "Ako je direktan ili indirektan slobodan udarac izveden direktno u vlastiti gol, dosuđuje se korner za protivničku ekipu".

Naravno, takvo što ranije u fudbalu nismo viđali, da neko od igrača prilikom protivničkog slobodnog udarca ili indirekta loptu pošalje u vlastitu mrežu. Važno je napomenuti da se radi o golu iz direktnog udarca. No, ako se to ikada i desi, rival će dobiti korner.

Potražite više informacija na temu Premier league:

Neki smatraju da je besmisleno i praviti takva pravila, ali nikada se ne zna kada bi neko mogao iz nekog razloga izvesti direktan slobodni udarac ispred protivničkog igrača i zatresti vlastitu mrežu. U svakom slučaju, pogodak je nemoguće postići na taj način.

Top Komentari

phillies
"Naravno, takvo što ranije u fudbalu nismo viđali, da neko od igrača prilikom protivničkog slobodnog udarca ili indirekta loptu pošalje u vlastitu mrežu. Važno je napomenuti da se radi o golu iz direktnog udarca. No, ako se to ikada i desi, rival će dobiti korner. Neki smatraju da je besmisleno i praviti takva pravila, ali nikada se ne zna kada bi neko mogao iz nekog razloga izvesti direktan slobodni udarac ispred protivničkog igrača i zatresti vlastitu mrežu. U svakom slučaju, pogodak je nemoguće postići na taj način." Kakvo objasnjenje, za Pulicera. Nema protivnik slobodan udarac, nego ti. I ti izvedes slobodan udarac na nacin da je opucas u svoj gol. Nakon toga protivnik dobija korner. Primjer. napadac napravi faul nad golmanom. Golman popizdi zbog neceg i prilikom izvodjenja slodobnog udarca osuta loptu u svoj gol. To implicira da protivnik dobija korner. Malo jasnije?
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi