Da li je Edin Džeko između redova najavio kraj reprezentativne karijere?

Rečenica koja je zabrinula bh. navijače

Da li je Edin Džeko između redova najavio kraj reprezentativne karijere?

Endin Čaušević

Reprezentacija Bosne i Hercegovine sutra igra polufinale baraža za Evropsko prvenstvo protiv Ukrajine. Danas je održana press konferencija našeg tima, a zbog onog što je izjavio Edin Džeko mnogi se pitaju da li će martovske utakmice ili one na EP biti posljednje u dresu nacionalnog tima za našeg Dijamanta.

Bh. reprezentacija ima zadnju šansu da uhvati voz za Evropsko prvenstvo koje se ovog ljeta igra u Njemačkoj jer naš tim čeka nastup u baražu. Polufinale igramo već sutra u Zenici protiv Ukrajine, a u slučaju pobjede na Grbavici bismo igrali protiv pobjednika duela Izrael - Island.

Poznato je da baraži u prethodnim godinama nisu bili baš najsretniji kada je naša reprezentacija u pitanju, ali nadati se da će se ta loša tradicija prekinuti i da će BiH ovaj put kao pobjednik izaći iz svega.

U prostorijama Nogometnog saveza BiH u Sarajevo održana je danas press konferencija na kojoj su se novinarima obradili Savo Milošević i Edin Džeko koji su otkrili svoja očekivanja pred sutrašnju utakmicu na Bilinom polju.

No, zbog jedne rečenice koju je Džeko danas izjavio mnogi se pitaju da li će martovske utakmice ili one na EP biti posljednje u dresu nacionalnog tima za najboljeg igrača naše zemlje.

Oglasi

Džeko je između redova izjavio da je ovo posljednja prilika za starije igrače u ekipi da odu na veliko takmičenje, te je poručio da on više nije budućnost bh. selekcije što je mnoge zabrinulo jer smatraju da bi se Dijamant mogao uskoro penzionisati kada je reprezentacija u pitanju.

"Što se tiče tih mladih igrača i nas starijih... Mislim da mogu reći iz svog iskustva nakon tolikog igranja u reprezentaciji da dam savjet mladim igračima koji su tu sada i oni su budućnost, nisam ja budućnost da nije lagano otići na veliko takmičenje i mi smo to dokazali kada smo imali onu najbolju generaciju. Ovo je koliko-toliko dobra šansa i za nas malo starije kojima je možda i zadnja šansa, ali i ovim mlađim kojima je to prva šansa, bit će ih još više, ali nije lagano. Sutra trebamo dati svoj maksimum i to gledati kao zadnju šansu", rekao je Džeko, između ostalog, na današnjoj press konferenciji.

Bh. napadač prije nekoliko dana proslavio je svoj 38. rođendan i jasno je da više nije u najboljim igračkim godinama i da je penzija što se tiče reprezentacije sve bliže.

Mnogi se pitaju da li je Džeko svoju odluku već donio po tom pitanju i sigurno da će dosta toga biti poznato u narednim danima ukoliko bh. tim ne uspije da se plasira na Evropsko prvenstvo.

No, nadati se da će Džeko uspjeti da odvede našu selekciju u Njemačku na EP i zaigra po prvi put na tom velikom takmičenju jer je itekako zaslužio. U dresu bh. selekcije uvijek je davao svoj maksimum i sigurno je da će tako biti sve dok igra za BiH.

Oglasi

Jasno je da je Džekin odlazak iz bh. tima sve bliže i kada se penzioniše to će biti ogroman udarac za reprezentaciju jer je on jedan od ključnih igrača već preko 15 godina. Nadati se da je današnja izjava bila samo u vezi Evropskog prvenstva i da ćemo Dijamanta gledati u kvalifikacijama za SP što je naš naredni ciklus.

Džeko je za reprezentaciju Bosne i Hercegovine debitovao još davne 2007. godine i to 2. juna na Koševu u meču BiH - Turska. Tada je naš tim nakon sjajnog preorketa slavio sa 3:2 u meču kvalifikacija, a upravo je Džeko bio priča dana.

Dijamant je u svom prvom nastupu u dresu A selekcije uspio da postigne pogodak i to za pamćenje kada je fantastičnim udarcem savladao legendarnog turskog golmana Rustua Recbera.

Oglasi

Od 2007. godine Džeko je prva uzdanica naše selekcije i odlaskom na Evropsko prvenstvo sigurno da bi njegova reprezentativna karijera bila krunisana na najljepši mogući način što je on to i zaslužio.

Džeko je u dosadašnjoj karijeri u dresu BiH odigrao ukupno 133 utakmice po čemu je rekorder, a rekord drži i kada su golovi u pitanju jer je zabio čak 65 golova.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Nadamo se da će upravo Džeko sutra zablistati na Bilinom polju protiv Ukrajine koja je prema mnogima favorit, ali bh. tim je motivisan i spreman da pruži maksimum kako bi izborio plasman u finale baraža.

Sutrašnja utakmica igra se s počekom u 20:45 sati, a naredni meč naša selekcija igra u utorak na Grbavici. Jedino je pitanje da li će to biti finale baraža ili prijateljski meč protiv gubitnika iz okršaja Izrael - Island.

Top Komentari

Ham0
To moze zabrinuti samo cetnnike i ustashe i ostale mrzitelje BiH.
2 2
hamdi kurtes
Odavno je to trebo uradit.
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi