Kako se suprostaviti Ukrajini?
Savo Milošević na sinoćnjem treningu

Šta bi moglo odlučiti meč?

Kako se suprostaviti Ukrajini?

Kenan Lizde

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras u Zenici igra protiv Ukrajine. Polufinalni je to duel baraža za odlazak na Evropsko prvenstvo, a Ukrajina ima ulogu favorita. No, i pored lošijih rezultata u posljednje vrijeme, naša selekcija ima određeni kvalitet, te uz veliku podršku s tribina, veliku borbenost na terenu i dozu sreće, sigurni smo da može savladati Ukrajinu.

Dosta je u zadnje vrijeme bilo polemike oko rada Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovien. Dosta nezadovoljstva se nakupilo posljednjih godina zbog loših rezultata A selekcije, no ipak, u moru loših rezultata i velikom broju slabo odigranih utakmica, neka jaka kozmička sila nam je podarila još jednu veliku šansu da se naša reprezentacija nađe na velikom takmičenju, u ovom slučaju je riječ je o Evropskom prvenstvu.

Koliko god smo sramotno igrali prethodne kvalifikacije, "blamirali" se protiv nacija kojima je fudbal sport broj 3, te tako priređivali razna razočarenja svojim navijačima, ipak ne kraju svi željno iščekujemo utakmicu protiv favorizirane Ukrajine. Opet će Bilino Polje biti krcato, navijačka euforija na nivou, a sa zvučnika stadiona će grmiti: Hajmo Bosno, hajmo Hercegovino. Iako veliki broj navijača koji će biti na stadionu ima mnogo zamjerki na rad bh. fudbalske vlade, ipak će Džeko i društvo imati dodatni vjetar u leđa u vidu fanatične podrške navijača.

Kada je riječ o našim protivnicima, Ukrajina je u zadnjih godinu dana postala još bolja i ozbiljnija reprezentacija od one sa kojom smo igrali kvalifikacije prije tri godine. Neki njihovi igrači su od tada dodatno sazreli, djeluju dosta uigranije, a velika većina ih standardno igra u jakim europskim klubovima i što je vrlo bitno, nosioci su igre u istim.

Imaju uigran sistem, koji u utakmicama poput ove gdje će tražiti dominaciju, participira kao 4-2-3-1, dok su protiv jačih reprezentacija (Italija i Engleska) praktikovali nešto sigurniju varijantu 4-1-4-1. Najjači dio ekipe im je vezni red, gdje se odlikuju vrhunskom okomitom tranzicijom u oba pravca.

Oglasi

Izgledaju jako disciplinovano, niko ne iskače iz zadanih okvira, te su u svakom trenutku sposobni kazniti protivnika koji im bude dopustio "otvorene" lopte i prostor za tranziciju kroz posjed. Krila Tsygankov i Mudryk su vrlo kvalitetni, iz vikenda u vikend to potvrđuju u ligama petice.

U veznoj liniji imaju potrebnu čvrstinu, a sa Zynchenkom i Sudakovom imaju i potrebnu kreaciju. U napadu možemo očekivati igrača Girone Dovbyka, koji je prije pola godine bio u strašnoj formi, ali već tri mjeseca nije postigao gol, pa se skromno nadamo da će tako i nastaviti. Njegova zamjena Yaremchuk dolazi iz Valencie i također je odličan napadač.

Nakon što smo nahvalili Ukrajince, možda malo i previše, osvrnućemo se i na naš sistem, te neke mogućnosti koje bi nam mogle donijeti i kvalitet više.

Posljednja prilika za Edina Džeku da zaigra na Evropskom prvenstvu

Na gol će Milošević vjerovatno "staviti Ibrahima Šehića, koji je posljednjih par mjeseci imso određenih problema s povredom, no uspio se oporaviti i zauzeo je mjesto na golu svog tima.

Dojma smo da bi naša zadnja linija morala ovu utakmicu igrati sa tri igrača u liniji. I to u rasporedu Ahmedhodžić desno, Hadžikadunić u sredini, Kolašinac lijevo.

Oglasi

Po nama bi bolje bilo izbjeći igru sa četiri pozadi, a ponajviše jer Kolašinac to mjesto igra u Atalanti kvalitetno, dok se Ahmedhodžić puno bolje u Shefield Utd. snalazio sa tri u liniji, nego što to čini u posljednje vrijeme kada ekipa igra sa četiri pozadi. U nedostatku idealnog rješenja za trećeg čovjeka u odbrani, izbor pada na Hadžikadunića koji je trenutno konstantan u HSV-u.

Fudbalskoj reprezentaciji Bosne i Hercegovine nedostaje "razbijač" u veznom redu

Što se tiče veznog reda, korisno bi bilo "napuniti" sredinu terena sa igračima koji imaju brzu i tačnu primopredaju. Sa tim segmentom u igri trebao bi se nadomjestiti manjak fizičke snage i tranzicije gdje su Ukrajinci nesumnjivo u prednosti.

Nedostaje nam jedan pravi "razbijač" u veznom redu, neko ko bi obavljao prljave poslove i zaustavljao direktne udare kroz središnji dio. Ovako se samo možemo nadati da naša vezna linija: Tahirović kao zadnji vezni, Krunić kao desni, te Hajradinović (Pjanić) kao lijevi vezni, može parirati u posjedu lopte te bržim pasovima lopte prosljeđivati na bočne pozicije gdje definitivno ne bi trebali biti deficitarni u odnosu na Ukrajince.

Na bokovima bi se moralo naći mjesta za Gazibegovića, koji bi pored neizostavnog Dedića činio tandem bočnih igrača. Kao faktor iznenađenja, Dedića bi se moglo staviti ovaj put na lijevu stranu, a Gazibegovića na desnu. Razlog je što je Dedić dosta kompletniji igrač, te bi se lakše od Gazibegovića snalazio na kontra strani.

U samom vrhu je naravno Edin Džeko, od kojeg i 39-oj godini života, strahuju i puno jače odbrane od ove ukrajinske. Iza njega bi mu društvo pravio igrač koji je od svih naših trenutno u najboljoj formi, napadač Augsburga i meta velikih europskih klubova Ermedin Demirović. Posjeduje dovoljno moći da u određenim trenucima pomogne veznom redu kroz defanzivnu tranziciju, a također je u stanju da okomito djeluje na zadnju liniju protivnika.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Zavisno od kretanja rezultata, sa klupe možemo računati na par igrača koji bi mogli u određenim segmentima parirati Ukrajincima. Tu prije svega mislimo na Pjanića, Tabakovića, Cimirota i Huseinbašića.

Selektor Milošević dosad na utakmicama u kojima je vodio našu reprezentaciju nije pokazivao nekog prevelikog smisla za kvalitetna taktička rješenja, ali i to se može pripisati nedovoljnom poznavanju ekipe. Nadamo se da je taj period aklimatizacije iza nas, te da nas nekad veliko igračko ima, a danas naš selektor, ovaj put ugodno iznenadi i odvede na veliko takmičenje.

Top Komentari

Mowzilla
Cim bude 0:2, odma napustiti stadion ili upasti u teren, poskidati igracima dresove, a savezu zabraniti izaci!
0 1
FudbalskiGenije
Ne pojaviti se, ne izaći na teren. Bolje 0-3 nego 0-5
0 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi