Povratak u realnost
FOTO: T. Hebib

Nismo se proslavili na EP-u

Povratak u realnost · Komentar

H. Zilić

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine okončala je nastup na Evorpskom prvenstvu nakon prve grupne faze.

Za Zmajeve ovo je bio drugi nastup na EURO-u. U grupi sa Španijom, Švedskom i Češkom, očekivali smo da bismo mogli doći do prvog trijumfa na smotri najboljih selekcija Starog kontinenta, ali takmičenje nas je vratilo u realnost u kojem se nalazi bh. rukomet.

Naša selekcija će navjerovatnije završiti prvenstvo na 23. mjestu od 24 selekcije učesnice, a iza nas je ostala samo Ukrajina, koja ipak u ovom trenutku ima puno većih briga od samog rukometa i sporta generalno.

Kada pogledamo cijelu sliku stanja u evropskom rukometu, BiH je trenutno 23. reprezentacija Starog kontinenta od ukupno 41 aktivne selekcije u posljednjim ciklusima za velika takmičenja.

Pored navedene Ukraijne, iza Zmajeva su još Belgija, Estonija, Farska Ostrva, Finska, Izrael, Grčka, Italija, Rumunija, Švicarska, Turska, Kosovo, Gruzija, Velika Birtanija, Kipar, Moldavija, Luksemburg, Latvija. Uz dužno poštovanje navedenim samo se u Švicarskoj i Rumuniji igra ozbiljan rukomet.

Istina, naša selekcija je imala dosta problema, posebno sa koronavirusom, no to ništa ne mijenja i činjenicu da smo na EP na kojem učestvuju 24 selekcije po drugi put slučajni prolaznici.

Ono što je svakako zanimljivo je podatak da je selektor Obrvan ostao bez igrača na desnoj strani zbog koronavirusa, tačnije u cijelom rosteru smo imali tri ljevaka Malinovića, Haseljića, Perića i postavlja se pitanje kako je moguće da na player listi do 30 i više igrača prijavljenih za velika takmičenja jedna selekcija imamo samo tri ljevaka? Ovo su ipak neka druga pitanja, a odgovore ćemo sigurno tražiti u narednom periodu morat će ih dati selektor Ivica Obrvan, koji kada se sve sabere i oduzme, nije opravdao očekivanja. Očekivani pomak u igri nakon njegovog dolaska nije vidljiv.

U cijeloj priči, nasjajnija tačka je naš Nikola Prce koji je protiv Španije odigrao posljednju utakmicu za reprezentacij u BiH. Nikoli veliko hvala i sigurno da u narednim danima zaslužuje posebne redove, ali vratimo se generalno bh. rukometu.

Potražite više informacija na temu Rukometni EURO 2024:

Prvenstvo u Slovčakoj nas je vratilo u relanost i pokazalo da je BiH u skromnoj sredini evropskog rukometa i da EHF nije napravio "cirkus" sa prvenstvom od 24 selekcije veliko je pitanje da li bi se uopšte i plasirali na smotru najboljih selekcija Starog kontinenta.

Dosta problema, pitanja unutar RSBiH i svi moramo biti svjesni činjenice da se stanje u bh. rukometu mora promijeniti iz temelja u protivnom ćemo ostati kao slučajni prolaznici na velikim takmičenjima, kada ih "ubodemo" kroz neke lakše kvalifikacije.

Top Komentari

Nek_komsiji_crkne_krava
Jest se nalupeta ovaj novinar. Treba biti realan i pogledati istini u oci. Ipak smo mi reprezentacija sa skromnim igrackim kadrom i drzava u kojoj se i dalje prebrojavaju krvna zrnca i radi kako god ko hoce bez da bude sankcionisan. Osim toga bez zakona o sportu i vecih ulaganja nema ni napretka. Rukomet nije jedini sport u kojem smo na samom dnu. Najbolji dokaz je gospodin Umicevic koji otvoreno agituje da mladi igraci npr igraju za susjednu drzavu. Sta onda ocekivati? Ne bi se slozio da je selektor nesto pretjerano grijesio. Bilo koga da dovedemo ne bi bilo nekog narocitog napretka bez navedenih radikalnih promjena.
7 0
user1622267171
"Uz dužno poštovanje navedenim samo se u Švicarskoj i Rumuniji igra ozbiljan rukomet"?? Majstore mi zivimo na račun stare slave!!! Finska redovno ima predstavnika, kao i Turska do prije korone, u Ligi prvaka, il nekoj drugoj grupnoj fazi europskih takmičenjima, belgijanci imaju prvaka BeNe lige iz koje dolazi veliki broj holandjana koji zamalo 3 od 3 ne napravise, al se lako plasirase za drugi krug u veoma jakoj grupi. Ekipa s Kosova prvo visocku Bosnu odera, pa onda grande Borac izbaci. O kojem mi to ozbiljnom rukometu pricamo? Da nema Sloge G.Vakuf i visocke Bosne, na tribinama nebi bilo 5 i po navijača. Djeci važniji šiša barovi od sporta. Mi smo prokleti, dok mi pričamo djeci kako smo mi bili nadmoćni, talentovani, dobri i dok tapkamo u mjestu drugi napreduju, usavršavaju se i miljama su ispred nas. Dok je kod nas zbog lopova, a sa nepresušnim resursima plata 400km za 12o satni radni dan i tako 7 na 7, luksemburzanima koji imaju frtalj i po zemlje 2700€ EURA prosječna plata za 36sati u sedmici. O čemu ti to majstore pricas??? Prestani živjeti na osnovu prošlosti i gledati na nas kao da smo dominantna nacija, a mi tonemo sve dublje i dublje. Treba nam dobar šamar opaliti da se probudimo iz sna... SRAM TE I SRAM NAS BILO!!!!
6 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi