Bosansko čudo na kraju svijeta: Mali arhipelag u Antilima živi rukometne snove

Bivša kapitenka Bosne i Hercegovine prihvatila se zanimljivog poziva

Bosansko čudo na kraju svijeta: Mali arhipelag u Antilima živi rukometne snove

Haris Zilić

Vjerovatno većina na karti ne bi znala pronaći otočni departament Gvadelupe koja se nalazi u Karipskom moru, preciznije to je mali arhipelag u Anitilima smještenim na Karipskom moru. Gvadelupe je departamen koji pripada Francuskoj i koja ima zanimljivu sportsku historiju, obzirom da su bili francuska kolonija.

Dosta fudbalera koji igraju u Evropi imaju porijeklo s ove otočne konfederacije, a neki od poznatih su odlučili i da nose dres Gvadelupea koji još nije u FIFA porodici, igraju samo Gold Cup, takmičenja na Karibama i u sklopu Concacaf zone. Dres nose Jerom Rousillon iz Union Berlina, Marcus Coco iz Nantesa, Davy Rouard iz Bordeauxa...

Međutim, u ovom tekstu nećemo govoriti o fudbalu, nego o rukometu, gdje je ovaj sport bio u stagnaciji, a onda se desilo čudo.

Posao na Gvadelupeu dobila je Slađana Topić, bivša kapitenka rukometne reprezentacije Bosne i Hercegovine koja je blizu završetka rukometne kraijere koja je trajala više od dvije decenije.

Slađana je lagano uplovila u trenerske vode i to ne bilo kakve, prihvatila se posla u egzotičnim državama.

Oglasi

Dvije kontinentalne titule uz bosanski miris

U kratkom periodu, Slađana je napravila čudesan rezultat i sa ženskom kadetskom U17 reprezentacijom Gvadelupea osvojila IHF šampionat Kariba i Sjeverne Amerike i tako se plasirali na završni IHF Interkontinentalni turnir gdje će reicmo Evropu predstavljati reprezentacija Kosova.

Tu nije kraj, Slađana je prošle godine sa U19 juniorskom muškom rukometnom reprezentacijom Gvadelupea bila također prvak Sjeverne Amerike i Kariba.

Opis nije dostupan.
Ženska rukometna kadetska reprezentacija Gavdelupea na čelu sa našom Slađanom Topić

Dvije kontinetnale titule sa reprezentacijom koja jučer nije ni postojala na rukometnoj mapi.

Djevojke iz Gvadelupea bez poraza su stigle do titule, a savladale su redom Meksiko, Portoriko, Grenland, Martinik i Kanadu.

Primjera radi, seniorke Grenlanda igraju na Svjetskom prvenstvu i dosta njih se školuje u Danskoj koja je zemlja rukometa, ali to nije bila prepreka za Slađu i simpatične djevojčice sa Gvadelupea da prirede čudo.

Bivša kapitenka naše reprezentacije također radi sa dječacima u rukometnoj Akademiji Gvadelupea koja okuplja talente od 13 d 18 godina, a nakon toga najbolji odlaze u Centre za formaciju profeisonalnih klubova u Francuskoj.

Iako je na kraju svijeta, nema sumnje da će ovaj rezultat dobro odjeknuti u rukometnom svijetu, ali i Bosni i Hercegovini. Veliki posao za trenericu iz Bosne i Hercegovine i dokaz da itekako imamo dobrih i školovanih stručnjaka u svijetu sporta.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi