Dan koji su BiH i Srbija nestrpljivo čekali: IHF odlučio kome ide pozivnica za Svjetsko prvenstvo

Ko (ne)će igrati na Svjetskom prvenstvu

Dan koji su BiH i Srbija nestrpljivo čekali: IHF odlučio kome ide pozivnica za Svjetsko prvenstvo

Edmir Škorić

Rukometne reprezentacije Bosne i Hercegovine i Srbije nadale su se da bi i pored neuspješnog baraža mogle izboriti Svjetsko prvenstvo zahvaljujući IHF-ovoj pozivnici.

Oba rukometna saveza vjerovala su da će se iz Svjetske rukometne federacije smilovati i uputiti im wild card, ali je na kraju odlučeno da se naknadno pozovu Švicarska i Sjedinjene Države.

U objašnjenju IHF se navodi da će SAD osmi put nastupiti na Svjetskom prvenstvu, dvije godine pošto su obezbijedile svoje prve dvije pobjede ikad i završile na 20. mjestu na prvenstvu 2023.

Što se Švicarske tiče, navedeno je da će 12. put u historiji biti prisutna na Svjetskom prvenstvu i drugi put u posjednjih 30 godina.

"IHF je Švicarskoj dodijelio wild card zbog kombinacije faktora, uključujući sportske zasluge, zbog čega su eliminisane u kvalifikacijama za Evropu, dio 2 – faza 2 protiv Slovenije na penale, pošto je regularnih 120 minuta završeno u pat poziciji, kao i iz komercijalnih razloga, jer su poslije detaljne analize imali najveći domet", zaključuje se u objašnjenju za dodjelu specijalne pozivnice Švicarskoj.

Svjetsko prvenstvo igra se u Hrvatskoj, Norveškoj i Danskoj od 14. januara do 2. februara 2025. godine.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Podsjetimo da su rukometaši Bosne i Hercegovine pod dvodstvom novog selektora Damira Doborca igrali baraž protiv Portugala. Težak poraz u gostima, potom nedovoljni remi kod kuće, zbog čega smo ostali uskraćeni za još jedan nastup na velikom turniru.

Inače, zahtjev za pozivnicu IHF-u su slali Srbija, BiH, Crna Gora, Švicarska, Farska Ostrva, Rumunija, Grčka i Gruzija.

Top Komentari

HamzaVojvoda
Hahah samo se budale nadale. Jos rekli obe pozivnice idu u Europu i onda je amerika tu koji sou. Da su hteli jace prvenstvo naravno ds su trebali jace repke pozvat one koje su izgubile sa gol razlike u barazu i slicno a ne neke amere koji nemaju veze s rukometom al imaju dolar i koruptirani zapad u saci.
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi