Novi problemi za Elvedinu Muzaferiju i najbolje skijašice svijeta
FOTO: EPA

Prisutna je doza zabrinutosti pred vikend

Novi problemi za Elvedinu Muzaferiju i najbolje skijašice svijeta

H. Zilić

Svjetski kup u alpskom skijanju stigao je do završnice, a najbolje skijašice svijeta početkom marta voze posljednji vikedn brzih disciplina pred završnicu u austrijskom Sallbachu.

U subotu i nedjelju su u norveškom kvitfjellu na rasporedu super veleslalom i spust gdje će nastupati i naša Elvedina Muzaferija i tražiti nove bodove i plasman među 25 u disciplini kako bi je gledali na završnici u Sallbachu, a brze discipline ne završnici Svjetskog kupa na rasporedu su 22. i 23. marta.

Međutim, Elvedina i ostale najbolje skijašice svijeta susrele su se već sa problemima pod dolasku u Kvtifjell.

Prvi zvanični trening spsuta otkazan je zbog loših vremenskih uslova što svakako izaziva dozu zabrinutosti kod skijašica i trenera pred nastupajući vikend.

Podsjetimo, prošli vikend i dva superveleslaloma u Val di Fassi su otkazana i neće biti nadgonađena, što znači da će Elvedina Muzaferija imati dvije utrke manje u lovu na TOP 25 u superveleslalomu.

Oglasi

Vremenske prognoze govore da bi za vikend moglo biti bolje u Kvitfjelu i nadamo se da će skijašice u borbu za nove bodove.

Naša Elvedina je na treningu trebala imati startni broj 25., dakle učvrstila se u jakosnim skupinama spusta, a isti broj bi trebala imati na startu utrke za vikend.

Elvedina je u poretku superveleslaloma na 29. poziciji sa 33 osvojena boda. Obzirom da Sofia Goggia, a vjerovatno i Mikaela Shiffrin neće skijati završnicu u Sallbachu u superveleslalomu zbog povreda, na snazi će biti FIS pravilo o broju sezonskih bodova, tako da odustajanja neće ipak značiti i pomjeranja na listi. Dakle Elvedina mora biti u 25, a ako koja skijašica odustane zbog povrede na završnici će samo startati manji broj skijašica.

U spustu je drugačija situacija jer je Elvedina trenutno na 23. poziciji sa 69 bodova. Da bi osigurala završnicu u spustu Elvedini će vjerovatno biti dovoljan koji bod u Kvtifjellu, tačnije plasman među 25 skijašica u cilju.

Kako god završi sezona, jedno je sigurno, Elvedina Muzaferija je sa 24 godine ostvarila najbolji rezultat u historiji bh. skijanja, sezonu u Svjetskom kupu će završiti sa preko 100 osvojenih bodova.

U narednoj sezoni će i u spustu i superveleslalomu biti u jakosnim skupinama, startat će među 30 najboljih skijašica svijeta što je ogroman rezultat za bh. skijanje, a vrlo je moguće da Elvedina i našu zemlju uvede među TOP 20 nacija u ženskom alpskom skijanju po završetku tekuće sezone.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi