Čudesna noć i utrka koja je promijenila sport: Trenutak kada su srušene sve granice i teorije

Nestvarno i spektakularno

Čudesna noć i utrka koja je promijenila sport: Trenutak kada su srušene sve granice i teorije

H. Zilić

Nakon novogodišnje pauze Svjetski kup u alpskom skijanju nastavlja se u vikendu ispred nas. Skijašice će u Sloveniji u Kranjskoj Gori voziti veleslalom i slalom, a skijaši u švicarskom Adelbodenu također tehničke discpline veleslalom i slalom.

Dok se zagrijavamo za nastavak tekuće sezone, svijet sporta 5. januara govori samo o jednoj utrci.

Na današnji dan 2006. godine legendarna Janica Kostelić odskijala je utrku koja je promijenila sport i postavile jedne nestvarne standarde.

Na zagrebačkom Sljemenu vožen je slalom u okviru Svjetskog kupa. Očekivanja su bila velika od Janice Koatelić koja je u prvoj vožnji bila sedmoplasirana.

Na startu druge vožnje veliki peh. Janica je na drugoj kapiji ostala bez štapa i rukavice.

Oglasi

Skijati bez štapa i rukavice je kao da igrate fudbal bez kopački ili košarku bez patika, ali legendarna Janica je napravila sportsko čudo.

Bez štapa i rukavice, rušila je sve kapije na Sljemenu nošena nevjerovatnom atmosferom, lupala je po kapijama, povrijedila ruku i u cilju završila sa sekundom i 90 stotinki (1.90) prednosti ispred tada prvoplasirane Sarke Zahrobske.

Trenutak koji će se zauvijek pamtiti

Za pomenutu slalomsku utrku Janice Kostelić mnogi i dan danas govore je da trenutak koji je promijenio sport.

Znanje, talenat, upornost, isplivali su ispred svega i tom utrkom je svima potvrdila da je jedna od najboljih skijašica svih vremena, ne možda po medaljama i Globusima, ali sigurno po načinu na koji je skijala.

Publika je na Sljemenu bila u delirijumu, Janica je odmah nakom utrke dobila ljekarsku pomoć jer je ruka bila u velikim ranama nakon lupanja po kapijama na temepraturnom minusu.

Dan koji je ušao u sve sportske enciklopedije i dan koji će se dugo, dugo prepričavati iz generacije u generacije.

Top Komentari

user1690272632
Legenda
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi