Rossi u svom stilu do 109. pobjede u karijeri

Fenomenalan početak sezone u Qataru

Rossi u svom stilu do 109. pobjede u karijeri

Neumorni Valentino Rossi je 109. pobjedom u karijeri krenuo u još jednu Moto GP sezonu. Na stazi Losail, Doktor je odradio još jednu utrku u kojoj je nakon starta bio tek na 10. mjestu.

Međutim, Rossi se iz kruga u krug približavao najboljima, vozeći sve brže iz kruga u krug. Na polovini utrke Rossi je uhvatio priključak za najboljima. Na polovini utrke Rossi je pretekao Iannonea te je krenuo u lov na drugog vozača Ducatija. Četiri kruga prije kraja Dovizioso je preuzeo vodstvo, Rossi je krenuo u napad, nakon čega su uslijedila tri super neizvjesna kruga koja nude veliku borbu Rossija i Doviziosa. Iannone je prošao Lorenza.

Doktor je prije posljednjeg kruga uspio stvoriti dovoljnu prednost koju Dovizioso nije uspio anulirati. Iannonen je na kraju bio treći, Lorenzo četvrti, Marc Marquez nakon sjajne prošle sezone danas tek peti. Na startu je branilac titule napravio veliku grešku, pa sa posljednjeg mjesta nije mogao bolje od petog mjesta.

Alexis Masbou je ostvario pobjedu u Moto3 kategoriji. To je epilog vrlo zanimljive utrke u kojoj smo imali pet vozača koji su se uspjeli odvojiti od ostalih sa sekundom prednosti. Pet vozača se mijenjalo na vrhu, da bi pobjedu osigurao Francuz u foto finišu. U posljednjem krugu vodio je i Efren Vazquez (Leopard Racing), njega je pretekao Enea Bastianini (Gresini Racing Team), ali je prvi ciljem prošao Masbou (SAXOPRINT RTG).

Britanac Danny Kent je ugrabio ispred Vazqueza treće mjesto, dok je peti završio John McPhee.Jedan od favorita Miguel Oliveira (Red Bull KTM Ajo) je pao već u prvoj krivini, ali se uspio vratiti na stezu, međutim bolje od 16. mjesta nije mogao.

U Moto2 klasi slavio je Nijemac Jonas Folger (AGR Team) koji je na najbolji način iskoristio probleme Johana Zarca. Zarco je imao četiri sekunde prednosti tri kruga prije kraja, ali je u jednom trenutku završio van staze. Vratio se vozač Ajo Motorsporta, ali je ostao daleko od pobjedničkog postolja.

Xavier Simeon (Federal Oil Gresini) je dugo vremena proveo na trećem mjestu, strpljivo čekajući priliku koja se ipak ukazala i na kraju je drugi. Thomas Luthi (Derendinger Racing Interwetten) i Alex Rins (Paginas Amarillas HP 40) su vodili borbu do kraja za treće mjesto, Švicarac je izašao kao pobjednik.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.