Velika pobjeda Nice Rosberga u Austriji

Nico se vratio u borbu za naslov

Velika pobjeda Nice Rosberga u Austriji

Nico Rosberg je pobjednik VN Austrije. U utrci koja je barem kada je u pitanju borba za prvo mjesto, bila poprilično nezanimljiva, Rosberg je slavio ispred Lewisa Hamiltona i Felipea Masse.

Rosberg je poveo već na startu, a trenutak odluke se dogodio na njenoj polovini. Nico je otišao prvi u boks, Hamilton je ostao jedan krug više na stazi gdje je izgubio važne desetinke. Rosberg jeste napravio manju grešku u krugu prije ulaska u boks, ali je Lewis napravio veću. Prilikom izlaska iz boksa, prerano je prešao bijelu liniju nakon čega je uslijedila kazna od pet sekunde.

Kazna koja je definitvno prelomila današnju utrku, jer Lewis taj zaostatak do kraja utrke nije mogao nadoknaditi. U samom finišu se Rosberg požalio na probleme sa vibracijom u gumama, ali ni to nije moglo ugroziti njegovo prvo mjesto. Njegovu 11. pobjedu u karijeri, treću ove sezone, drugu u Austriji. Hamilton je ostao na drugom mjestu, dok je Felipe Massa osigurao još jedno postolje za Williams, drugu utrku zaredom s obzirom da je Bottas bio treći u Kanadi.

Vettel je bez postolja ostao zahvaljujući problemima u boksu koji su se pojavili prilikom promjene guma. Probao je vozač Ferrarija, ali nije mogao bolje od trećeg mjesta. ovom pobjedom Rosberg se vratio u igri za naslov jer sada ima samo deset bodova manje od Hamiltona.

Sam početak utrke obilježio je težak sudar Raikkonena i Alonsa koji je srećom po obojicu prošao bez težih posljedica. Utrku je usporio safety car u prvih sedam krugova, a onda je u letećem startu Rosberg pobjegao Hamiltonu. Vettel je držao treće mjestom, Massa četvrto, ispred Hulkenberga, U desetom krugu je odustao Button, nakon njega i Sainz, a njima se do kraja utrke pridružio Grosjean.

Tokom same utrke vidjeli smo nekoliko dobrih duela. Prvo Bottasa i Hulkenberga, prvi je završio na petom, drugi na šestom mjestu. Borbu su vodili Maldonado i Verstappen, za sedmo i osmo mjesto, dok su u bodovima završili Perez i Ricciardo.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.