Sušić pred Kipar

"Cijele kvalifikacije ćemo igrati s dva ili tri napadača"

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine oodradila je svoj pretposljednji  trening pred početak kvalifikacija za EURO 2016. Još sutra od 18 sati Zmajevi će trenirati na Bilinom polju, a u utorak će u prvi boj za bodove protiv Kipra.

"Svi su spremni, pripreme teku bez ikakvih problema. Momci vjerovatno sa nestrpljenjem očekuju utakmicu. Imamo još dva treninga, a vjerovatno ćemo i na dan utakmice malo trenirati. Uglavnom, za sada je sve onako kako smo očekivali", rekao je Pape prije današnjeg treninga, te priznao:

"Atmosfra je malo, ustvari dobro poremećena ovim što se desilo u Zenici, ovom tragedijom. Izgleda da smo mi nesretna zemlja, malo malo, pa nam se nešto desi".

Selektor Safet Sušić još uvijek nije gledao snimak utakmice u kojoj je Kipar poražen s 2:0 od Hrvatske.

"Danas ću ja gledati ovu utakmicu sa saradnicima. Igrači vjerovatno neće gledati jer imamo to loše iskustvo, svaki put kad gledamo utakmicu imamo nekakav drugačiji utisak. Nemamo razloga da mi njih posebno gledamo. Da igramo protiv neke jače ekipe vjerovatno bi istoj poklonili mnogo više pažnje, ovaj put moramo da mislimo na nas s tim da ćemo mi imati puno više loptu u posjedu. Vrlo lako ćemo vjerovatno dolaziti do njihovih zadnjih 30 metara, a poslije toga treba tražiti riješenja. Isto tako, trebamo se pribojavati da nam se ne desi u toj igri ne ostavimo previše prostora za njihove kontra napade, da nam se to ne osveti. Uglavnom, momci su svjesni da mi ovu utakmicu moramo po svaku cijenu da pobijedimo", istakao je Sušić.

U novim kvalifikacijama Sušić će očito nastaviti forsirati napadačku igru.

"Mi ćemo čitave ove kvalifikacije igrati sa dva ili tri napadača. Mi nikada nećemo igrati s jednim napadačem. Ako to budu dva klasična napadača, onda će to biti Vedo i Džeko, a ako nekad jednog od njih dvojice ne bude bilo onda ću staviti dva igrača sa strane. Možda Edina Višću ili Izeta Hajrovića, i oni su napadači. Mi možemo igrati s dva ili tri napadača", rekao je selektor najboljeg bh. tima.

Naš nacionalni tim je oduvijek bio napadački potentan i igrao za gol više, a Sušić smatra da svakoj od "osrednjih" ekipa Zmajevi mogu dati tri gola.

"Mi imamo ekipu koja može dati tri gola, a na način kako igramo i nama svako može dati gol. Vidjeli ste i u Tuzli da nam je Lihtenštajn mogao dati gol. Najvažnije je da mi imamo ekipu koja ovim "manjim" i "srednjim" ekipama može dati tri gola, a sumnjam da oni nama mogu dati više od jednog ili dva. Mislim da imamo ekipu koja u ovakvim utakmicama može da nađe brzo rješenje . U ovakvim utakmicama je to vrlo važno, jer kako vrijeme više protiče, a nisi dao gol, počinje nervoza, nestrpljene i onda se počinje odstupati od svoje igre i to se može osvetiti", kazao je legendarni fudbaler PSG-a.

Selektor fudbalske reprezentacije BiH još uvijek ima određene nedoumice oko sastava koji će suprotstaviti Kipranima.

"Imam ja uvijek dilema. Nikada nisam imao ekipu tri dana prije početka utakmice. Vjerovatno ću do samog početka imati dilemu, možda i sat-dva prije utakmice. Možda će igrači znati na osnovu onoga što budemo radili na terenu, ali ja sebi dajem za pravo da ako i u jednom trenutku vidim da to nije to da uvijek promijenim", kaže Pape.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

U borbu za prve bodove čiji zbir će na kraju, nadamo se, biti dovoljan za plasman na Evropsko prvenstvo Sušić je krenuo sa podmlađenim sastavom.

"Sigurno je da je ova reprezentacija u odnosu na onu koja je igrala na Svjetskom prvenstvu dosta mlađa. Dobro bi bilo da ovi igrači u kavlifikacijama sazriju i da imamo na Evropskom prvenstvu, ukoliko odemo, a nadam se da hoćemo, i mladu ekipu, ali i prilično zrelu ekipu", rezonovao je Sušić na kraju svog obraćanja medijima.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.